Dunav kao inspiracija – umetnost i ekologija u središtu Evropske prestonice kulture

15. Jul 2022
Photo by Stefan Kostić on Unsplash
Photo by Stefan Kostić on Unsplash

Očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka, kao i negovanje kulturnog nasleđa Dunavskog regiona, kroz gotovo 160 umetničkih događaja čine okosnicu novog programskog luka Evropske prestonice kulture „Dunavsko more”. Oko ove ideje, u narednih mesec dana, u Novom Sadu će se okupiti preko 620 umetnika.

Evropska prestonica kulture na ovaj način gradi novi most između umetnosti i ekologije, a program počinje na najstarijoj i najpoznatijoj novosadskoj plaži Štrand, koja važi za jednu od najstarijih uređenih plaža na celom toku druge po veličini reke u Evropi. „Štrand paviljon” od 22. do 31. jula, biće obala susretanja na kojoj će, kroz ekološke umetničke intervencije, performanse i angažovane radove, biti otvoreno važno pitanje ekološkog buđenja.

Otvaranje „Štrand paviljona”, 22. jula, obeležiće svetski poznati cirkuski kolektiv iz Francuske Compagnie XY i njihov performans Les Voyages, koji prkosi zakonima gravitacije i koji će upriličiti nezaboravan let iznad dunavskog mora. Nesvakidašnjim performansom „Šav” i kompozicijom za klavir i šiveće mašine, tok Dunava će se tumaćiti kroz multidisciplinaran pristup savremene i klasične muzike, kostima, svetala i boja. Multidisciplinarni događaj Becoming an Island koji dovodi kolektiv „ Danube Transformation Agency for Agency kombinovaće vizuelnu umetnost, dizajn i nauku kao zalaganje za budućnost Dunava, dok će posetioci moći da iskuse i „Ekotopije”, ambijentalnu prostornu instalaciju osmišljenu kao taktilno i senzorno iskustvo.

Za muzički deo Paviljona biće zadužen bend koji je, zahvaljujući poslednjem albumu, nominovan za najbolji album u Evropi u okviru nagrade „IMPALA” – Stray Dogg, kao i mlada talentovana makedonska pevačica Dina Jašari. Koncerti Youth Danube Big Band-a, i Summer Jazz Academy Session, kao i nastup Nenada Vasilića sa džez sastavom Bass&Strings upotpuniće Paviljon i nesvakidašnje iskustvo džeza na Dunavu. Takođe, biće organizovan improvizovani koncert pod nazivom „Koncert – dokle?”, koji kombinuje ozvučene mašine, instrumente izrađene od otpada i glasove, u okviru projekta „(Ne)radno vreme: Uštimavanje održive zajednice”. U saradnji sa festivalom Terminal Music&Arts iz Sombora, u Novi Sad dolazi Nadav Dagon, poznati bubnjar i producent elektronske muzike, koji će napraviti beskrajno igralište na Štrandu ispunjeno dubokim zvucima i basom.

Dunav možemo posmatrati i kao metaforu savremenog stvaralaštva autora iz zemalja dunavskog toka, pa tako izložba „Izvan centra” dovodi savremene umetničke prakse u Sremske Karlovce, Sremsku Kamenicu, Irig, Čerević, Banoštor i Novi Rakovac. Decentralizovani kulturni sadržaj koji tematizuje nasleđe Dunavskog regiona, ogleda se u projektima kao što je Open Village, koji se bavi nematerijalnim nasleđem seoskih zajednica, dok će vrhunac „Dunavskog mora” upotpuniti „Tamburaška filharmonija”, koja prvi put okuplja 200 učesnika iz 11 zemalja i za kraj potcrtava šarolikost dunavskih zemalja, tonovima po kojima je tamburica prepoznatljiva u Evropi i svetu.

TOS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. Februar 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Turizam
Projekat
22. Februar 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Turizam
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. Februar 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Turizam
20. Februar 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...