Dunav kao inspiracija – umetnost i ekologija u središtu Evropske prestonice kulture

15. July 2022
Photo by Stefan Kostić on Unsplash
Photo by Stefan Kostić on Unsplash

Očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka, kao i negovanje kulturnog nasleđa Dunavskog regiona, kroz gotovo 160 umetničkih događaja čine okosnicu novog programskog luka Evropske prestonice kulture „Dunavsko more”. Oko ove ideje, u narednih mesec dana, u Novom Sadu će se okupiti preko 620 umetnika.

Evropska prestonica kulture na ovaj način gradi novi most između umetnosti i ekologije, a program počinje na najstarijoj i najpoznatijoj novosadskoj plaži Štrand, koja važi za jednu od najstarijih uređenih plaža na celom toku druge po veličini reke u Evropi. „Štrand paviljon” od 22. do 31. jula, biće obala susretanja na kojoj će, kroz ekološke umetničke intervencije, performanse i angažovane radove, biti otvoreno važno pitanje ekološkog buđenja.

Otvaranje „Štrand paviljona”, 22. jula, obeležiće svetski poznati cirkuski kolektiv iz Francuske Compagnie XY i njihov performans Les Voyages, koji prkosi zakonima gravitacije i koji će upriličiti nezaboravan let iznad dunavskog mora. Nesvakidašnjim performansom „Šav” i kompozicijom za klavir i šiveće mašine, tok Dunava će se tumaćiti kroz multidisciplinaran pristup savremene i klasične muzike, kostima, svetala i boja. Multidisciplinarni događaj Becoming an Island koji dovodi kolektiv „ Danube Transformation Agency for Agency kombinovaće vizuelnu umetnost, dizajn i nauku kao zalaganje za budućnost Dunava, dok će posetioci moći da iskuse i „Ekotopije”, ambijentalnu prostornu instalaciju osmišljenu kao taktilno i senzorno iskustvo.

Za muzički deo Paviljona biće zadužen bend koji je, zahvaljujući poslednjem albumu, nominovan za najbolji album u Evropi u okviru nagrade „IMPALA” – Stray Dogg, kao i mlada talentovana makedonska pevačica Dina Jašari. Koncerti Youth Danube Big Band-a, i Summer Jazz Academy Session, kao i nastup Nenada Vasilića sa džez sastavom Bass&Strings upotpuniće Paviljon i nesvakidašnje iskustvo džeza na Dunavu. Takođe, biće organizovan improvizovani koncert pod nazivom „Koncert – dokle?”, koji kombinuje ozvučene mašine, instrumente izrađene od otpada i glasove, u okviru projekta „(Ne)radno vreme: Uštimavanje održive zajednice”. U saradnji sa festivalom Terminal Music&Arts iz Sombora, u Novi Sad dolazi Nadav Dagon, poznati bubnjar i producent elektronske muzike, koji će napraviti beskrajno igralište na Štrandu ispunjeno dubokim zvucima i basom.

Dunav možemo posmatrati i kao metaforu savremenog stvaralaštva autora iz zemalja dunavskog toka, pa tako izložba „Izvan centra” dovodi savremene umetničke prakse u Sremske Karlovce, Sremsku Kamenicu, Irig, Čerević, Banoštor i Novi Rakovac. Decentralizovani kulturni sadržaj koji tematizuje nasleđe Dunavskog regiona, ogleda se u projektima kao što je Open Village, koji se bavi nematerijalnim nasleđem seoskih zajednica, dok će vrhunac „Dunavskog mora” upotpuniti „Tamburaška filharmonija”, koja prvi put okuplja 200 učesnika iz 11 zemalja i za kraj potcrtava šarolikost dunavskih zemalja, tonovima po kojima je tamburica prepoznatljiva u Evropi i svetu.

TOS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Beograd povezan avio-linijama sa više od 70 novih destinacija širom SAD-a
27. January 2023
Air Serbia je proširila međukompanijsku (interline) saradnju sa American Airlines,...
Tourism
Besplatne turističke ture povodom Dana grada Novog Sada
25. January 2023
Carica Marija Terezija 1. februara 1748. godine potpisala je „Povelju slobodnog...
Tourism
EU opredelila sredstva za kreativnost u turizmu - Nagrađeno 12 projekata u Srbiji
24. January 2023
Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti...
Tourism
Šta predviđa Nacrt programa razvoja turizma u Vojvodini 2023-2025?
24. January 2023
U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, juče je u Novom Sadu održana...