Domaći turisti u avgustu preplavili Srbiju

01. Oktobar 2020
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Već krajem jula počelo je lagano oporavljanje domaćeg turističkog tržišta da bi se u avgustu nastavio kontinuirani rast dolazaka i noćenja domaćih turista. Statistika beleži da je u avgustu ostvareno1,000.516 noćenja, što je 23% više nego u avgustu prošle godine. Samo mesec dana ranije, taj procenat bio je - 3,2% u odnosu na jul prošle godine, dok su podaci za jun – 17%.
 
Domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u avgustu najviše bili zainteresovani za planinska i banjska mesta: Vrnjačku banju, Sokobanju, Zlatibor, Kopaonik, Taru, Divčibare i dr. Veliko interesovanje pokazali su i za banje Vrdnik i Gornja Trepča, kao i za Staru Planinu.
 
Strani turisti su, zbog još uvek limitiranih uslova za putovanje, ostvarili 80.160 noćenja, što je za 84% manje nego u istom mesecu prošle godine ali skoro 20.000 noćenja više nego samo mesec dana ranije - u julu ove godine. To je pokazatelj blagog oporavka međunarodnog tržišta, uprkos ograničenjima putovanja prouzrokovanih COVID-19. Najviše noćenja ostvarili su turisti  iz BIH, Turske, Nemačke, Rusije i Poljske.
 
Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da je, kako je leto odmicalo, ostvaren blagi ali kontinuirani rast ukupnog turističkog prometa, jer se sve više domaćih ali i stranih turista opredeljivalo za odmor u našoj zemlji.

Izvor: TOS 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...