Domaći turisti u avgustu preplavili Srbiju

01. October 2020
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Izvor: Turistički Svet /fototeka/

 Već krajem jula počelo je lagano oporavljanje domaćeg turističkog tržišta da bi se u avgustu nastavio kontinuirani rast dolazaka i noćenja domaćih turista. Statistika beleži da je u avgustu ostvareno1,000.516 noćenja, što je 23% više nego u avgustu prošle godine. Samo mesec dana ranije, taj procenat bio je - 3,2% u odnosu na jul prošle godine, dok su podaci za jun – 17%.

 
Domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u avgustu najviše bili zainteresovani za planinska i banjska mesta: Vrnjačku banju, Sokobanju, Zlatibor, Kopaonik, Taru, Divčibare i dr. Veliko interesovanje pokazali su i za banje Vrdnik i Gornja Trepča, kao i za Staru Planinu.
 
Strani turisti su, zbog još uvek limitiranih uslova za putovanje, ostvarili 80.160 noćenja, što je za 84% manje nego u istom mesecu prošle godine ali skoro 20.000 noćenja više nego samo mesec dana ranije - u julu ove godine. To je pokazatelj blagog oporavka međunarodnog tržišta, uprkos ograničenjima putovanja prouzrokovanih COVID-19. Najviše noćenja ostvarili su turisti  iz BIH, Turske, Nemačke, Rusije i Poljske.
 
Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da je, kako je leto odmicalo, ostvaren blagi ali kontinuirani rast ukupnog turističkog prometa, jer se sve više domaćih ali i stranih turista opredeljivalo za odmor u našoj zemlji.

Izvor: TOS 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...