Do tvrđave Maglič na sopstveni rizik

03. Jun 2020
Foto: Dušan Veselinović
Foto: Dušan Veselinović

Srednjovekovna tvrđava Maglič, udaljena od Kraljeva dvadesetak kilometara, jedna je od najočuvanijih od oko dve stotine sličnih u Srbiji. Sagrađena je na ovećoj uzvisini u Ibarskoj dolini i privlačna je kako za namernike tako i prolaznike magistralnim putem. Međutim, do nje mogu samo najhrabriji, rizikanti pa i odlični plivači. Jer, viseći most preko Ibra je u takvom stanju da preko njega, po nepisanom pravilu, prelazi samo po jedna ili najviše po dve osobe.

Nije u pitanju poštovanje epidemioloških mera distanciranja već mogućnost da se od više ljudi most uruši i prolaznici nađu u reci. Lokalna vlast je učinila samo to da nadležna inspekcija postavi tablu na kojoj piše da je korišćenje mosta zabranjeno.

Ta zabrana se uglavnom ne poštuje, pa ko, na sopstveni rizik, preko mosta pređe, do utvrđenja stiže uređenom stazom. Tvrđavu su, kako se najčešće tvrdi, gradili Nemanjići u 13. veku radi vojne zaštite manastira u Ibarskoj dolini ili, prema legendi, po naredbi Jerine, žene despota Đurđa Brankovića i zato se u narodu još i naziva Jerininim gradom. U prostoru ograđenom s 270 metara bedama i osam kula, ostaci su palate, crkve, bunara... Tvrđava je odavno noću osvetljena sa dvadesetak reflektora, od kojih poslednjih meseci svetli samo jedan. Na najvišoj kuli viorila se zastava Srbije, od koje je zbog snage vetrova ostala samo iscepana krpa...

Zbog toga, a i drugih zamerki na račun rada kraljevačke turističke organizacije, bilo je kritike odbornika na poslednjoj sednici gradske skupštine. Direktorka Ana Mirosavljević je odgovorila ,,da je turistička organizacija prepoznala Maglič i značaj tvrđave za turizam, da je urađen projekat mosta. Projekat je upućen Kancelariji za javna ulaganja Srbije od koje se očekuje pomoć i raspisivanje tendera pa će novi most biti sagrađen ove godine“.

Miroljub Dugalić

Izvor: Politika

Tvrđava Maglič: Srednjovekovni grad u dolini jorgovana

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...