Deset bečkih muzeja i 17 održivih ciljeva

30. Maj 2022
David Peters, WH Digital GmbH
David Peters, WH Digital GmbH

Nakon uspešnog eksperimenta sprovedenog 2021. godine „Austrijski nacionalni komitet međunarodnog saveta muzeja“ (ICOM Austrija) i bečka inicijativa „Eko biznis Vin“ (OekoBusiness Wien) pokrenuli su kulturnu ponudu „10 x 17“: deset bečkih muzeja pozabaviće se sa 17 održivih ciljeva Ujedinjenih nacija, dajući time svoj doprinos društvenim promenama.

Početkom maja na skupu u glavnom gradu Austrije predstavnici deset bečkih muzeja su odabrali po dva održiva cilja kojim će se u narednom periodu intenzivno baviti. Muzej katedrale Sv. Stefana, Muzej istorije Austrije, Jevrejski muzej Grada Beča, Kuća umetnosti Beča, Muzej Hundervaser, Muzej primenjene umetnosti (MAK), Muzejski kvart u Beču, Muzej Zigmunda Frojda, Etnografski muzej Beč i Muzej Beča, kao i Udruženje likovnih umetnika Bečke secesije razradiće konkretne projekte a završna nedelja je planirana za jesen 2022. godine.

- 17 održivih ciljeva predstavljaju poziv, kako na individualnom tako i na institucionalnom nivou da se da doprinos održivom razvoju naše planete. Naša nova ponuda ´10 x 17` treba da pokaže šta muzeji mogu da doprinesu u smislu postizanja održivih ciljeva i šta mi od umetnosti i kulture možemo da naučimo u smislu promene ka održivom društvu - objasnio je programski menadžer inicijative „Eko biznis Vin“, Tomas Hruška.

„17 održivih ciljeva Ujedinjenih nacija“ (Sustainable Development Goals – SDGs) predstavljaju globalni plan da se do 2030. godine podstiče održivi mir i blagostanje u svrhu zaštite naše planete. Od 2016. godine države rade na tome da uz pomoć tog plana smanje siromaštvo i nejednakost. Pritom je važno uključiti potrebe i prioritete najslabijih grupa stanovništva i zemalja.

Predsednica „ICOM Austrija“, Betina Lajdl, naglašava važnu ulogu muzeja za društvene promene: „Imajući u vidu velike trenutne krize i njihove posledice i na oblast kulture, njihov doprinos i uloga za održivu društvenu transformaciju utoliko je značajnija. Muzeji i institucije umetnosti su važni akteri sa velikim delovanjem i nosećom ulogom u kreiranju i razvoju našeg društva. Projekat `10x17` pokazuje da su muzeji i galerije svesni ove odgovornosti.“

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...