Deset bečkih muzeja i 17 održivih ciljeva

30. May 2022
David Peters, WH Digital GmbH
David Peters, WH Digital GmbH

Nakon uspešnog eksperimenta sprovedenog 2021. godine „Austrijski nacionalni komitet međunarodnog saveta muzeja“ (ICOM Austrija) i bečka inicijativa „Eko biznis Vin“ (OekoBusiness Wien) pokrenuli su kulturnu ponudu „10 x 17“: deset bečkih muzeja pozabaviće se sa 17 održivih ciljeva Ujedinjenih nacija, dajući time svoj doprinos društvenim promenama.

Početkom maja na skupu u glavnom gradu Austrije predstavnici deset bečkih muzeja su odabrali po dva održiva cilja kojim će se u narednom periodu intenzivno baviti. Muzej katedrale Sv. Stefana, Muzej istorije Austrije, Jevrejski muzej Grada Beča, Kuća umetnosti Beča, Muzej Hundervaser, Muzej primenjene umetnosti (MAK), Muzejski kvart u Beču, Muzej Zigmunda Frojda, Etnografski muzej Beč i Muzej Beča, kao i Udruženje likovnih umetnika Bečke secesije razradiće konkretne projekte a završna nedelja je planirana za jesen 2022. godine.

- 17 održivih ciljeva predstavljaju poziv, kako na individualnom tako i na institucionalnom nivou da se da doprinos održivom razvoju naše planete. Naša nova ponuda ´10 x 17` treba da pokaže šta muzeji mogu da doprinesu u smislu postizanja održivih ciljeva i šta mi od umetnosti i kulture možemo da naučimo u smislu promene ka održivom društvu - objasnio je programski menadžer inicijative „Eko biznis Vin“, Tomas Hruška.

„17 održivih ciljeva Ujedinjenih nacija“ (Sustainable Development Goals – SDGs) predstavljaju globalni plan da se do 2030. godine podstiče održivi mir i blagostanje u svrhu zaštite naše planete. Od 2016. godine države rade na tome da uz pomoć tog plana smanje siromaštvo i nejednakost. Pritom je važno uključiti potrebe i prioritete najslabijih grupa stanovništva i zemalja.

Predsednica „ICOM Austrija“, Betina Lajdl, naglašava važnu ulogu muzeja za društvene promene: „Imajući u vidu velike trenutne krize i njihove posledice i na oblast kulture, njihov doprinos i uloga za održivu društvenu transformaciju utoliko je značajnija. Muzeji i institucije umetnosti su važni akteri sa velikim delovanjem i nosećom ulogom u kreiranju i razvoju našeg društva. Projekat `10x17` pokazuje da su muzeji i galerije svesni ove odgovornosti.“

Comments (0)

Connected news

Tourism
Uskoro počinju uskršnji vašari u Beču
04. March 2024
Tradicionalni bečki uskršnji sajmovi ove godine otvaraju svoje kapije već od sredine...
Tourism
Holanđani ne smanjuju broj letova za Beograd
28. February 2024
Holandska nacionalna avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines neće smanjivati broj nedeljnih...
Tourism
Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?
26. February 2024
Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid,...
Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...