Dani Svetog Ištvana u Budimpešti

09. Avgust 2023
Foto: NTO Mađarske - HTA   #visithungary
Foto: NTO Mađarske - HTA #visithungary

Od 18. do 20. avgusta 2023, širom Mađarske održaće se niz proslava u čast Dana Svetog Ištvana, najvećeg nacionalnog praznika Mađara, posvećenog osnivaču države i prvom mađarskom kralju Stefanu I Ugarskom. Iako se sam Dan Svetog Ištvana obeležava 20. avgusta, proslava traje više dana, a prošlogodišnji program je nagrađen na prestižnom međunarodnom takmičenju Global Eventex Awards, čime je stao rame uz rame s globalnim događajima kao što su proslava Nove godine u Hong Kongu ili zatvaranje Svetskog prvenstva u fudbalu.

U Budimpešti će se trodnevna proslava odvijati na više od 20 lokacija, a program će uključivati koncerte, umetničke performanse, programe folklornih ansambala, radionice, kao i posebne programe posvećene mađarskoj istoriji, kulturi i, naravno, gastronomiji. Posebnu pažnju tradicionalno privlači Ulica mađarskih ukusa, kod čuvene pijace Varket, u kojoj kuvari iz Mađarske, ali i okolnih zemalja, prezentuju svoje umeće, praveći tradicionalne mađarske specijalitete. Tokom tri dana ispred pijace Varket biće održani i brojni koncerti, ali i tradicionalna ceremonija lomljenja pogače.

U parku Milenariš (Milenijumski park) održavaće se Festival mode i dizajna u okviru kog će biti upriličene i radionice pravljenja nakita i vezenja, ali i radionice vezane za stolarstvo i keramiku. Za to vreme, na Dunavu, blizu zgrade Parlamenta, jedne od najprepoznatljivijih građevina mađarske prestonice, biće parada brodova. Centralni događaj, kao i svake godine, je veličanstveni vatromet koji se održava na sam Dan Svetog Ištvana (20. avgusta). Polučasovna „Igra vatre i svetla“, kako je naziv samog događaja, uključuje vatromet i lasere, a može se posmatrati iz centralnih četvrti Budima i Pešte, blizu Dunava. Jedno od dobrih mesta za posmatranje ovog spektakla je svakako i Ribarski bastion, mesto koje su korisnici Trip Advisor-a ocenili kao jedno od mesta sa najlepšim pogledom u Evropi.

Dan Svetog Ištvana se organizuje i u drugim gradovima Mađarske, a jedan od najupečatljivijih događaja odigrava se u Debrecinu, gde se ova proslava poklapa sa tradicionalnim Festivalom cveća, manifestaciji karnevalskog tipa, koja, pored čuvenih skulptura od cveća, podrazumeva i ulične parade, koncerte i radionice.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...