Dani Svetog Ištvana u Budimpešti

09. August 2023
Foto: NTO Mađarske - HTA   #visithungary
Foto: NTO Mađarske - HTA #visithungary

Od 18. do 20. avgusta 2023, širom Mađarske održaće se niz proslava u čast Dana Svetog Ištvana, najvećeg nacionalnog praznika Mađara, posvećenog osnivaču države i prvom mađarskom kralju Stefanu I Ugarskom. Iako se sam Dan Svetog Ištvana obeležava 20. avgusta, proslava traje više dana, a prošlogodišnji program je nagrađen na prestižnom međunarodnom takmičenju Global Eventex Awards, čime je stao rame uz rame s globalnim događajima kao što su proslava Nove godine u Hong Kongu ili zatvaranje Svetskog prvenstva u fudbalu.

U Budimpešti će se trodnevna proslava odvijati na više od 20 lokacija, a program će uključivati koncerte, umetničke performanse, programe folklornih ansambala, radionice, kao i posebne programe posvećene mađarskoj istoriji, kulturi i, naravno, gastronomiji. Posebnu pažnju tradicionalno privlači Ulica mađarskih ukusa, kod čuvene pijace Varket, u kojoj kuvari iz Mađarske, ali i okolnih zemalja, prezentuju svoje umeće, praveći tradicionalne mađarske specijalitete. Tokom tri dana ispred pijace Varket biće održani i brojni koncerti, ali i tradicionalna ceremonija lomljenja pogače.

U parku Milenariš (Milenijumski park) održavaće se Festival mode i dizajna u okviru kog će biti upriličene i radionice pravljenja nakita i vezenja, ali i radionice vezane za stolarstvo i keramiku. Za to vreme, na Dunavu, blizu zgrade Parlamenta, jedne od najprepoznatljivijih građevina mađarske prestonice, biće parada brodova. Centralni događaj, kao i svake godine, je veličanstveni vatromet koji se održava na sam Dan Svetog Ištvana (20. avgusta). Polučasovna „Igra vatre i svetla“, kako je naziv samog događaja, uključuje vatromet i lasere, a može se posmatrati iz centralnih četvrti Budima i Pešte, blizu Dunava. Jedno od dobrih mesta za posmatranje ovog spektakla je svakako i Ribarski bastion, mesto koje su korisnici Trip Advisor-a ocenili kao jedno od mesta sa najlepšim pogledom u Evropi.

Dan Svetog Ištvana se organizuje i u drugim gradovima Mađarske, a jedan od najupečatljivijih događaja odigrava se u Debrecinu, gde se ova proslava poklapa sa tradicionalnim Festivalom cveća, manifestaciji karnevalskog tipa, koja, pored čuvenih skulptura od cveća, podrazumeva i ulične parade, koncerte i radionice.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...