Dani Svetog Ištvana u Budimpešti

09. August 2023
Foto: NTO Mađarske - HTA   #visithungary
Foto: NTO Mađarske - HTA #visithungary

Od 18. do 20. avgusta 2023, širom Mađarske održaće se niz proslava u čast Dana Svetog Ištvana, najvećeg nacionalnog praznika Mađara, posvećenog osnivaču države i prvom mađarskom kralju Stefanu I Ugarskom. Iako se sam Dan Svetog Ištvana obeležava 20. avgusta, proslava traje više dana, a prošlogodišnji program je nagrađen na prestižnom međunarodnom takmičenju Global Eventex Awards, čime je stao rame uz rame s globalnim događajima kao što su proslava Nove godine u Hong Kongu ili zatvaranje Svetskog prvenstva u fudbalu.

U Budimpešti će se trodnevna proslava odvijati na više od 20 lokacija, a program će uključivati koncerte, umetničke performanse, programe folklornih ansambala, radionice, kao i posebne programe posvećene mađarskoj istoriji, kulturi i, naravno, gastronomiji. Posebnu pažnju tradicionalno privlači Ulica mađarskih ukusa, kod čuvene pijace Varket, u kojoj kuvari iz Mađarske, ali i okolnih zemalja, prezentuju svoje umeće, praveći tradicionalne mađarske specijalitete. Tokom tri dana ispred pijace Varket biće održani i brojni koncerti, ali i tradicionalna ceremonija lomljenja pogače.

U parku Milenariš (Milenijumski park) održavaće se Festival mode i dizajna u okviru kog će biti upriličene i radionice pravljenja nakita i vezenja, ali i radionice vezane za stolarstvo i keramiku. Za to vreme, na Dunavu, blizu zgrade Parlamenta, jedne od najprepoznatljivijih građevina mađarske prestonice, biće parada brodova. Centralni događaj, kao i svake godine, je veličanstveni vatromet koji se održava na sam Dan Svetog Ištvana (20. avgusta). Polučasovna „Igra vatre i svetla“, kako je naziv samog događaja, uključuje vatromet i lasere, a može se posmatrati iz centralnih četvrti Budima i Pešte, blizu Dunava. Jedno od dobrih mesta za posmatranje ovog spektakla je svakako i Ribarski bastion, mesto koje su korisnici Trip Advisor-a ocenili kao jedno od mesta sa najlepšim pogledom u Evropi.

Dan Svetog Ištvana se organizuje i u drugim gradovima Mađarske, a jedan od najupečatljivijih događaja odigrava se u Debrecinu, gde se ova proslava poklapa sa tradicionalnim Festivalom cveća, manifestaciji karnevalskog tipa, koja, pored čuvenih skulptura od cveća, podrazumeva i ulične parade, koncerte i radionice.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...