Dani Svetog Ištvana u Budimpešti

09. August 2023
Foto: NTO Mađarske - HTA   #visithungary
Foto: NTO Mađarske - HTA #visithungary

Od 18. do 20. avgusta 2023, širom Mađarske održaće se niz proslava u čast Dana Svetog Ištvana, najvećeg nacionalnog praznika Mađara, posvećenog osnivaču države i prvom mađarskom kralju Stefanu I Ugarskom. Iako se sam Dan Svetog Ištvana obeležava 20. avgusta, proslava traje više dana, a prošlogodišnji program je nagrađen na prestižnom međunarodnom takmičenju Global Eventex Awards, čime je stao rame uz rame s globalnim događajima kao što su proslava Nove godine u Hong Kongu ili zatvaranje Svetskog prvenstva u fudbalu.

U Budimpešti će se trodnevna proslava odvijati na više od 20 lokacija, a program će uključivati koncerte, umetničke performanse, programe folklornih ansambala, radionice, kao i posebne programe posvećene mađarskoj istoriji, kulturi i, naravno, gastronomiji. Posebnu pažnju tradicionalno privlači Ulica mađarskih ukusa, kod čuvene pijace Varket, u kojoj kuvari iz Mađarske, ali i okolnih zemalja, prezentuju svoje umeće, praveći tradicionalne mađarske specijalitete. Tokom tri dana ispred pijace Varket biće održani i brojni koncerti, ali i tradicionalna ceremonija lomljenja pogače.

U parku Milenariš (Milenijumski park) održavaće se Festival mode i dizajna u okviru kog će biti upriličene i radionice pravljenja nakita i vezenja, ali i radionice vezane za stolarstvo i keramiku. Za to vreme, na Dunavu, blizu zgrade Parlamenta, jedne od najprepoznatljivijih građevina mađarske prestonice, biće parada brodova. Centralni događaj, kao i svake godine, je veličanstveni vatromet koji se održava na sam Dan Svetog Ištvana (20. avgusta). Polučasovna „Igra vatre i svetla“, kako je naziv samog događaja, uključuje vatromet i lasere, a može se posmatrati iz centralnih četvrti Budima i Pešte, blizu Dunava. Jedno od dobrih mesta za posmatranje ovog spektakla je svakako i Ribarski bastion, mesto koje su korisnici Trip Advisor-a ocenili kao jedno od mesta sa najlepšim pogledom u Evropi.

Dan Svetog Ištvana se organizuje i u drugim gradovima Mađarske, a jedan od najupečatljivijih događaja odigrava se u Debrecinu, gde se ova proslava poklapa sa tradicionalnim Festivalom cveća, manifestaciji karnevalskog tipa, koja, pored čuvenih skulptura od cveća, podrazumeva i ulične parade, koncerte i radionice.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Tourism
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. September 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...