Danas počinje rekonstrukcija Trga republike

22. Avgust 2018
Danas počinje rekonstrukcija Trga republike

Sastanci i susreti kao po navici ili tradiciji zakazuju se na Trgu republike, kod spomenika knezu Mihailu. Ali od danas će Beograđani i turisti morati da traže novu tačku okupljanja. Ovo najpoznatije sastajalište u prestonici odakle se kreće u obilazak dobiće novi izgled. Obnova startuje usred srede i trajaće 420 dana.

Centralni gradski trg biće kompletno rekonstruisan, od pozorišta “Boško Buha” do tržnog centra Staklenac, zaključno sa početkom Vasine i završetkom Kolarčeve ulice.

Tokom rekonstrukcije, koja će se obavljati u fazama, ukloniće se žardinijere, a asfalt zameniti granitnim pločama. Planirano je postavljanje klupa i oplemenjivanje prostora zelenilom. Na mestu gde je bila stara Stambol kapija, granitne kocke bi trebalo da budu drugačije od ostatka Trga. Zamišljeno je i da posle obnove ovo bude zona usporenog saobraćaja, a ukinuće se i stajališta javnog prevoza i okretnica. Na mestu „Staklenca” konačno bi trebalo da se izgradi zdanje opere.

U toku je i obnova fasade Narodnog pozorišta, koja će najverovatnije trajati do kraja godine. Sredstva za obnovu fasade obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije. Reč je o sumi od 41.200.078 dinara bez PDV-a.

Osim radova na spoljašnjem delu zgrade, obavljaju se i poslovi u unutrašnjosti. Radiće se reparacija stolica i fotelja, a javna nabavka završena je pre desetak dana. Obnova ovog dela nameštaja poverena je SZR „Stilski nameštaj Đorđević”. Ugovorom je predviđeno da se posao obavi za 3.678.180 dinara bez PDV-a. Da li će i koliko ovi radovi uticati na početak sezone, još nije poznato.

Od useljenja 1869. godine zgrada je prošla kroz više rekonstrukcija – 1870, 1912–1922, 1965. Poslednja obnova rađena je 1989. godine.

Nakon obnove Trga republike, predviđena je rekonstrukcija Vasine ulice, koja postaje pešačka, počeće rekonstrukcija garaže na Studentskom trgu, a zatim i samog Studentskog trga.

- Vozači neće osetiti rekonstrukciju, ali ubuduće, kada se bude zatvorila Vasina ulica i kada postane pešačka zona, biće moguće samo skretanje u Francusku ulicu. Trolejbusi će Francuskom ići u Dunavsku ulicu, gde će biti nova okretnica - najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: Politika / Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...