Danas počinje rekonstrukcija Trga republike

22. August 2018
Danas počinje rekonstrukcija Trga republike

Sastanci i susreti kao po navici ili tradiciji zakazuju se na Trgu republike, kod spomenika knezu Mihailu. Ali od danas će Beograđani i turisti morati da traže novu tačku okupljanja. Ovo najpoznatije sastajalište u prestonici odakle se kreće u obilazak dobiće novi izgled. Obnova startuje usred srede i trajaće 420 dana.

Centralni gradski trg biće kompletno rekonstruisan, od pozorišta “Boško Buha” do tržnog centra Staklenac, zaključno sa početkom Vasine i završetkom Kolarčeve ulice.

Tokom rekonstrukcije, koja će se obavljati u fazama, ukloniće se žardinijere, a asfalt zameniti granitnim pločama. Planirano je postavljanje klupa i oplemenjivanje prostora zelenilom. Na mestu gde je bila stara Stambol kapija, granitne kocke bi trebalo da budu drugačije od ostatka Trga. Zamišljeno je i da posle obnove ovo bude zona usporenog saobraćaja, a ukinuće se i stajališta javnog prevoza i okretnica. Na mestu „Staklenca” konačno bi trebalo da se izgradi zdanje opere.

U toku je i obnova fasade Narodnog pozorišta, koja će najverovatnije trajati do kraja godine. Sredstva za obnovu fasade obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije. Reč je o sumi od 41.200.078 dinara bez PDV-a.

Osim radova na spoljašnjem delu zgrade, obavljaju se i poslovi u unutrašnjosti. Radiće se reparacija stolica i fotelja, a javna nabavka završena je pre desetak dana. Obnova ovog dela nameštaja poverena je SZR „Stilski nameštaj Đorđević”. Ugovorom je predviđeno da se posao obavi za 3.678.180 dinara bez PDV-a. Da li će i koliko ovi radovi uticati na početak sezone, još nije poznato.

Od useljenja 1869. godine zgrada je prošla kroz više rekonstrukcija – 1870, 1912–1922, 1965. Poslednja obnova rađena je 1989. godine.

Nakon obnove Trga republike, predviđena je rekonstrukcija Vasine ulice, koja postaje pešačka, počeće rekonstrukcija garaže na Studentskom trgu, a zatim i samog Studentskog trga.

- Vozači neće osetiti rekonstrukciju, ali ubuduće, kada se bude zatvorila Vasina ulica i kada postane pešačka zona, biće moguće samo skretanje u Francusku ulicu. Trolejbusi će Francuskom ići u Dunavsku ulicu, gde će biti nova okretnica - najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: Politika / Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...