Cerjanska pećina kod Niša: Naplata obilaska, snimanja i branja bilja u okolini

03. Jul 2019
Cerjanska pećina kod Niša: Naplata obilaska, snimanja i branja bilja u okolini

Poseta i obilazak neistraženog dragulja na 14 km od Niša - Cerjanske pećine, ali i kampovanje, lov, sakupljanje gljiva i lekovitog bilja u njenoj okolini, kao i snimanje filmova, ubuduće će se naplaćivati. Najskuplje je organizovati kulturne i sportske manifestacije u ovom zaštićenom području, a plaća se i postavljanje tezgi za prodaju robe.

Cerjanska pećina je jedna od najdužih u Srbiji, možda čak i u Evropi, a i dalje je misterija za mnoge speleologe i avanturiste koji još istražuju sve njene lepote.

Nedavno je dobila Vizitorski centar koji je namenjen turistima koji obilaze ovaj kraj, a od skoro ima i cenovnik za sve usluge u Spomeniku prirode Cerjanska pećina.

Ulaz će se naplaćivati 100 dinara, a za decu je cena duplo niža, dok su nešto skuplje ulaznice za grupne posete. Dodatno će se naplaćivati usluge vodiča i osiguranje.

- Poseta zaštićenom području, njegovim delovima i objektima, uvećava se za vrednost usluga koje pruža Upravljač (usluge vodiča i osiguranje posetilaca koje je obavezno za svako lice) u iznosu od 150 dinara, tako da cena za punoletnog posetioca iznosi 400 dinara, a za decu od 8 do 18 godina 300 dinara. Deca predškolskog uzrasta su oslobođena naknade za korišćenje zaštićenog područja, a vrednost od 50,00 dinara odnosi se na uslugu osiguranja - navodi se u cenovniku.

Utvrđene su i cene za one koji bi da se bave smeštajem, ishranom i pićem na ovom području. Kampovi se naplaćuju 22 dinara po metru kvadratnom godišnje, dok je godišnja cena za restorane, kafane, barove i slične objekte koji imaju hranu i piće 800 dinara po kvadratu. Hoteli, hosteli i odmarališta plaćaju cenu po ležaju.

Oni koji bi da odmore takođe će morati da plate - cena za vikendice po kvadratu je 100 dinara, kamperi bi morali da izdvoje 3.800 dinara po objektu, a naknada za postavljanje šatora po metru kvadratnom je 30 dinara.

Prema cenovniku na Cerjanki je moguće postaviti i tezge za prodaju različite robe, a plaća se dnevna ili godišnja naknada i cene se kreću od 300 do 650 dinara po kvadratu.

Na ovom zaštićenom području poznatom po prirodnim lepotama mogu se snimati filmovi, a dozvoljeno je i profesionalno fotografisanje, ali se i ove usluge naplaćuju i to po danu.

- Igrani filmovi - 12.250 dinara, dokumentarni filmovi - 5.000 dinara, reklamni filmovi - 20.000 dinara, fotografisanje - 2.000 dinara, snimanje zvučnih zapisa - 2.000 dinara - piše u cenovniku.

U cenovniku se mogu naći i usluge lova, kao i sakupljanje gljiva i lekovitog bilja, a naplaćuje se i reklamiranje i postavljanje bilborda.

Najskuplje je na Cerjanskoj pećini organizovati sportske, turističke i kulturne manifestacije, jer je dnevna naknada za to 25.000 dinara, a još je skuplje praviti auto-moto priredbe i to po danu košta 45.000 dinara.

Pomenute usluge, ali i druge koje su deo cenovnika, kako piše u odluci, ne plaćaju oni koji su zaposleni u zaštićenom području ili su tamo angažovani, ali ni predškolci, osobe sa invaliditetom, penzioneri koji imaju najniže penzije, kao ni oni koji ispunjavaju posebne uslove.

Izvor: Južne vesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...