Cerjanska pećina kod Niša: Naplata obilaska, snimanja i branja bilja u okolini

03. July 2019
Cerjanska pećina kod Niša: Naplata obilaska, snimanja i branja bilja u okolini

Poseta i obilazak neistraženog dragulja na 14 km od Niša - Cerjanske pećine, ali i kampovanje, lov, sakupljanje gljiva i lekovitog bilja u njenoj okolini, kao i snimanje filmova, ubuduće će se naplaćivati. Najskuplje je organizovati kulturne i sportske manifestacije u ovom zaštićenom području, a plaća se i postavljanje tezgi za prodaju robe.

Cerjanska pećina je jedna od najdužih u Srbiji, možda čak i u Evropi, a i dalje je misterija za mnoge speleologe i avanturiste koji još istražuju sve njene lepote.

Nedavno je dobila Vizitorski centar koji je namenjen turistima koji obilaze ovaj kraj, a od skoro ima i cenovnik za sve usluge u Spomeniku prirode Cerjanska pećina.

Ulaz će se naplaćivati 100 dinara, a za decu je cena duplo niža, dok su nešto skuplje ulaznice za grupne posete. Dodatno će se naplaćivati usluge vodiča i osiguranje.

- Poseta zaštićenom području, njegovim delovima i objektima, uvećava se za vrednost usluga koje pruža Upravljač (usluge vodiča i osiguranje posetilaca koje je obavezno za svako lice) u iznosu od 150 dinara, tako da cena za punoletnog posetioca iznosi 400 dinara, a za decu od 8 do 18 godina 300 dinara. Deca predškolskog uzrasta su oslobođena naknade za korišćenje zaštićenog područja, a vrednost od 50,00 dinara odnosi se na uslugu osiguranja - navodi se u cenovniku.

Utvrđene su i cene za one koji bi da se bave smeštajem, ishranom i pićem na ovom području. Kampovi se naplaćuju 22 dinara po metru kvadratnom godišnje, dok je godišnja cena za restorane, kafane, barove i slične objekte koji imaju hranu i piće 800 dinara po kvadratu. Hoteli, hosteli i odmarališta plaćaju cenu po ležaju.

Oni koji bi da odmore takođe će morati da plate - cena za vikendice po kvadratu je 100 dinara, kamperi bi morali da izdvoje 3.800 dinara po objektu, a naknada za postavljanje šatora po metru kvadratnom je 30 dinara.

Prema cenovniku na Cerjanki je moguće postaviti i tezge za prodaju različite robe, a plaća se dnevna ili godišnja naknada i cene se kreću od 300 do 650 dinara po kvadratu.

Na ovom zaštićenom području poznatom po prirodnim lepotama mogu se snimati filmovi, a dozvoljeno je i profesionalno fotografisanje, ali se i ove usluge naplaćuju i to po danu.

- Igrani filmovi - 12.250 dinara, dokumentarni filmovi - 5.000 dinara, reklamni filmovi - 20.000 dinara, fotografisanje - 2.000 dinara, snimanje zvučnih zapisa - 2.000 dinara - piše u cenovniku.

U cenovniku se mogu naći i usluge lova, kao i sakupljanje gljiva i lekovitog bilja, a naplaćuje se i reklamiranje i postavljanje bilborda.

Najskuplje je na Cerjanskoj pećini organizovati sportske, turističke i kulturne manifestacije, jer je dnevna naknada za to 25.000 dinara, a još je skuplje praviti auto-moto priredbe i to po danu košta 45.000 dinara.

Pomenute usluge, ali i druge koje su deo cenovnika, kako piše u odluci, ne plaćaju oni koji su zaposleni u zaštićenom području ili su tamo angažovani, ali ni predškolci, osobe sa invaliditetom, penzioneri koji imaju najniže penzije, kao ni oni koji ispunjavaju posebne uslove.

Izvor: Južne vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...