Cene turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće po srednjem kursu NBS

25. Jul 2019
Cene turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće po srednjem kursu NBS

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS navodi da je isticanje cene aranžmana po srednjem kursu propisano novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Skupština Srbije na predlog Narodne banke. Na ovaj način rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Rešenjem iz novog Zakona o trgovini, cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer više neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da turističke agencije više neće moći da ostvaruju dodatnu zaradu na kursnim razlikama, kupujući devize po povoljnijim kursevima, a prodajući aranžmane po prodajnim kursevima banaka.

NBS je navela da su, prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci dužni da cene po pravilu iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj u trgovini uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom. Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.

Novi Zakon o trgovini objavljen je u Službenom glasniku Republike Srbije i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. jula 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...