Cene turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće po srednjem kursu NBS

25. July 2019
Cene turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće po srednjem kursu NBS

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS navodi da je isticanje cene aranžmana po srednjem kursu propisano novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Skupština Srbije na predlog Narodne banke. Na ovaj način rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Rešenjem iz novog Zakona o trgovini, cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer više neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da turističke agencije više neće moći da ostvaruju dodatnu zaradu na kursnim razlikama, kupujući devize po povoljnijim kursevima, a prodajući aranžmane po prodajnim kursevima banaka.

NBS je navela da su, prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci dužni da cene po pravilu iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj u trgovini uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom. Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.

Novi Zakon o trgovini objavljen je u Službenom glasniku Republike Srbije i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. jula 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...