Čak 30% onih koji nude turističke usluge rade u sivoj zoni

13. Maj 2019
Čak 30% onih koji nude turističke usluge rade u sivoj zoni

Crno tržište turističkh usluga u Srbiji sve više raste. Procenjuje se da 30% onih koji nude usluge rade u sivoj zoni. To se odnosi i na one koj izdaju smeštaj i na prevoznike, vodiče. Ovo je problem za turističke agencije, koje moraju da se registruju, plaćaju zakup prostora, radnike, porez, ali i za putnike, koji mogu da budu oštećeni.

Kako objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, nelojalna konkurencija se pojavljuje u više oblika:

- Najveći problem su portali na srpskom jeziku, iza kojih stoje firme registrovane u Grčkoj i Turskoj. Putnici koji rezervišu smeštaj na ovaj način, usluge plaćaju direktno na privatne račune fizičkih lica u inostranstvu. Sa druge strane imamo oglašavanje na društvenim mrežama, ne samo pojedinačih putovanja, nego i rezervacije dečijih kampova.

Kad je reč velikim platforma, kao što je sajt booking.com, Seničić kaže da se problem ogleda u tome što se ne proverava da li je reč o registrovanom ili kategorisanom smeštaju.

- Inspekcije rade svoj posao, ali to ide sporo, jer je posredi obiman posao. Prema novo zakonu, ispektori mogu da se pojave i kao skriveni gosti u objektima i na taj način da ih kontrolišu - kaže direktor Jute.

Smatra da je jedini način na koji bi država mogla da uvede više reda jeste da se obave razgovori sa predstavnicima sajtova i da se dogovori da uslov za oglašavanje bude to da je objekat registrovan. Građani koji koriste usluge neregistrovanih firmi ili pojedinaca, nemaju osnova da se žale, ako usluga ne bude ispunjena.

Izvor: eKapija/Politika
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...