Čak 30% onih koji nude turističke usluge rade u sivoj zoni

13. May 2019
Čak 30% onih koji nude turističke usluge rade u sivoj zoni

Crno tržište turističkh usluga u Srbiji sve više raste. Procenjuje se da 30% onih koji nude usluge rade u sivoj zoni. To se odnosi i na one koj izdaju smeštaj i na prevoznike, vodiče. Ovo je problem za turističke agencije, koje moraju da se registruju, plaćaju zakup prostora, radnike, porez, ali i za putnike, koji mogu da budu oštećeni.

Kako objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, nelojalna konkurencija se pojavljuje u više oblika:

- Najveći problem su portali na srpskom jeziku, iza kojih stoje firme registrovane u Grčkoj i Turskoj. Putnici koji rezervišu smeštaj na ovaj način, usluge plaćaju direktno na privatne račune fizičkih lica u inostranstvu. Sa druge strane imamo oglašavanje na društvenim mrežama, ne samo pojedinačih putovanja, nego i rezervacije dečijih kampova.

Kad je reč velikim platforma, kao što je sajt booking.com, Seničić kaže da se problem ogleda u tome što se ne proverava da li je reč o registrovanom ili kategorisanom smeštaju.

- Inspekcije rade svoj posao, ali to ide sporo, jer je posredi obiman posao. Prema novo zakonu, ispektori mogu da se pojave i kao skriveni gosti u objektima i na taj način da ih kontrolišu - kaže direktor Jute.

Smatra da je jedini način na koji bi država mogla da uvede više reda jeste da se obave razgovori sa predstavnicima sajtova i da se dogovori da uslov za oglašavanje bude to da je objekat registrovan. Građani koji koriste usluge neregistrovanih firmi ili pojedinaca, nemaju osnova da se žale, ako usluga ne bude ispunjena.

Izvor: eKapija/Politika
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...