Broj turista u svetu porastao 4 odsto

10. Septembar 2019
Broj turista u svetu porastao 4 odsto

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svetu porastao je u prvoj polovini ove godine za 4 odsto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 671 milion, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Te i druge podatke o turističkom prometu u svetu u prvoj polovini ove godine UNWTO je objavila u ponedeljak u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizovane agencije za turizam.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svetu ove godine predvodili Bliski Istok, sa 8 odsto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih 4 odsto više nego 2018, dok su Afrika i Amerike imale umereniji rast, od 3, odnosno 2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svetu u prvoj polovini ove godine 'vraća' nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 odsto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru - kažu uz rezultate iz UNWTO-a.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših procenata od ovogodišnjih poslednjih par godina bile snažne ekonomije i pristupačnost avio-putovanja, kao i veća povezanost vazdušnim saobraćajem i poboljšani vizni režimi u svetu, ali je očigledno da su slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli da utiču na turizam sa manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog poverenja.

- U Evropi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom leta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposećenije u svetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim evropskim tržištima bili neujednačeni, delom i usled slabljenja privrede u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonela takvim pozitivnim rezultatima - objašnjavaju iz UNWTO-a.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mesto u svetu i ove godine, sa 14 odsto više putovanja u inostranstvo nego prošle godine, ali dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.

Izvor: seebiz
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...