Broj turista u svetu porastao 4 odsto

10. September 2019
Broj turista u svetu porastao 4 odsto

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svetu porastao je u prvoj polovini ove godine za 4 odsto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 671 milion, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Te i druge podatke o turističkom prometu u svetu u prvoj polovini ove godine UNWTO je objavila u ponedeljak u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizovane agencije za turizam.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svetu ove godine predvodili Bliski Istok, sa 8 odsto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih 4 odsto više nego 2018, dok su Afrika i Amerike imale umereniji rast, od 3, odnosno 2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svetu u prvoj polovini ove godine 'vraća' nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 odsto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru - kažu uz rezultate iz UNWTO-a.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših procenata od ovogodišnjih poslednjih par godina bile snažne ekonomije i pristupačnost avio-putovanja, kao i veća povezanost vazdušnim saobraćajem i poboljšani vizni režimi u svetu, ali je očigledno da su slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli da utiču na turizam sa manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog poverenja.

- U Evropi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom leta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposećenije u svetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim evropskim tržištima bili neujednačeni, delom i usled slabljenja privrede u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonela takvim pozitivnim rezultatima - objašnjavaju iz UNWTO-a.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mesto u svetu i ove godine, sa 14 odsto više putovanja u inostranstvo nego prošle godine, ali dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.

Izvor: seebiz
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....