British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara

20. Avgust 2019
British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara

Linija avio-kompanije British Airways između NJujorka i Londona donosi najviše novca i to 1,16 milijardi dolara godišnje, a sledi Qantas-ov let između Sidneja i Melburna i linija kompanije Emirates London-Dubai, pokazali su najnoviji podaci o profitabilnosti avio-linija, prenosi američki TV kanal CNBC.

Podaci konsultantske kuće OAG pokazali su da avio-prevoznici najviše novca zarađuju na prekookeanskim letovima popularnim među poslovnim ljudima.

Posle leta British Airways-a između njujorške vazdušne luke J. F. Kenedi i londonskog aerodroma Hitrou koji je doneo najviše novca za godinu dana do marta 2019. godine, drugi na lestvici profitabilnosti je let kompanije Qantas od svega sat i po između Melburna i Sidneja koji je toj australisjkoj kompaniji doneo prihode od 861,3 miliona dolara.

Treće mesto zauzima let između Hitroa i Dubaija na kojem je Emirates zaradio 796,2 miliona dolara, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Ovakve linije za avio-kompanije su pravo blago i zato ne čudi što prevoznici „upumpavaju” resurse u takve linije postavljanjem dodatnih sedišta, jer znaju da će privući korporativne klijente i druge „dobre potrošače”.

Prevoznici na takvim linijama pokušavaju da prodaju i više sedišta viših klasa, pa je tako američka Delta Airlines objavila da na tim linijama prodaje više od 60 odsto sedišta u prvom razredu.

American Airlines je početkom ovog meseca najavio završetak montaže premium sedišta ekonomske klase u svojoj floti širokotrupnih aviona.

Iako cene variraju, premium sedišta ekonomskog razreda mogu doneti do tri puta veći prihod od „obične” ekonomske klase.

Tako, na primer, karte za let American Airlines-om između Njujorka i Londona početkom septembra u ekonomskoj klasi prodaju se za 704 dolara, a u premium ekonomskoj klasi za 1908 dolara.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...