British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara

20. August 2019
British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara

Linija avio-kompanije British Airways između NJujorka i Londona donosi najviše novca i to 1,16 milijardi dolara godišnje, a sledi Qantas-ov let između Sidneja i Melburna i linija kompanije Emirates London-Dubai, pokazali su najnoviji podaci o profitabilnosti avio-linija, prenosi američki TV kanal CNBC.

Podaci konsultantske kuće OAG pokazali su da avio-prevoznici najviše novca zarađuju na prekookeanskim letovima popularnim među poslovnim ljudima.

Posle leta British Airways-a između njujorške vazdušne luke J. F. Kenedi i londonskog aerodroma Hitrou koji je doneo najviše novca za godinu dana do marta 2019. godine, drugi na lestvici profitabilnosti je let kompanije Qantas od svega sat i po između Melburna i Sidneja koji je toj australisjkoj kompaniji doneo prihode od 861,3 miliona dolara.

Treće mesto zauzima let između Hitroa i Dubaija na kojem je Emirates zaradio 796,2 miliona dolara, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Ovakve linije za avio-kompanije su pravo blago i zato ne čudi što prevoznici „upumpavaju” resurse u takve linije postavljanjem dodatnih sedišta, jer znaju da će privući korporativne klijente i druge „dobre potrošače”.

Prevoznici na takvim linijama pokušavaju da prodaju i više sedišta viših klasa, pa je tako američka Delta Airlines objavila da na tim linijama prodaje više od 60 odsto sedišta u prvom razredu.

American Airlines je početkom ovog meseca najavio završetak montaže premium sedišta ekonomske klase u svojoj floti širokotrupnih aviona.

Iako cene variraju, premium sedišta ekonomskog razreda mogu doneti do tri puta veći prihod od „obične” ekonomske klase.

Tako, na primer, karte za let American Airlines-om između Njujorka i Londona početkom septembra u ekonomskoj klasi prodaju se za 704 dolara, a u premium ekonomskoj klasi za 1908 dolara.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...