Britanski "The Sunday Times" preporučio Beograd za "kvalitetan vikend beg"

07. Novembar 2022
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Pred sam početak Svetskog sajma turizma u Londonu WTM 2022 na kom učestvuju TOS i TOB, u renomiranom britanskom listu The Sunday Times objavljena je preporuka za putovanje u Beograd i detaljan vodič kako provesti vikend u srpskoj prestonici.

- Dok se većina Evrope smiruje sa dolaskom jeseni, Beograd kao i uvek drži isti ritam. Srpska prestonica je i dalje prepuna lokalaca i turista koji pune terase kafea, defiluju kaldrmom i trgovima, pijuckaju koktele u barovima koji plutaju duž obale Save i Dunava i šetaju po „umetnički zapuštenim“ baštama koji lako konkururišu bilo kojoj u Budimpešti. A po cenama kada dođete ovde, Beograd bi mogao da se kvalifikuje za najpriuštiviji gradski odmor u Evropi - smatra Mary Novakovich, autorka ovog članka.

Šetnja Beogradskom tvrđavom koja je istorijsko srce Beograda, upijanje energične atmosfere centra grada, i poseta Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju Jugoslavije kao i Dvorskom kompleksu na Dedinju su, po mišljenju novinarke, preporuka šta raditi u Beogradu.

- Pređite Savu, idite u Zemun, i došli ste na tlo bivše Habzburške monarhije, sa elegantnom baroknom arhitekturom. Kada posetite pijacu, prošetajte promenadom punom kafića pored Dunava, pre nego što se zavučete u kaldrmisane ulice koje vode do Kule Gardoš koja nudi fantastičan panoramski pogled sa vrha - preporučuje Mary Novakovich i skreće posebnu pažnju na Vračar, koji proglašava za „naj-kul kraj“ u Beogradu.

- Kulturna ponuda Vračara, koji se nalazi južno od Starog grada, nudi veoma mnogo uprkos malom prostoru - poručuje novinarka i predlaže pre početka vođene ture u Muzeju Nikola Tesla svraćanje na Kalenić pijacu po dimljeno meso i lokalni sir.

Specijaliteti šefa Vanje Puškara u Iva Balkan Cuisine predstavljaju izvanrednu hranu u Beogradu, a među preporukama su i Homa, Endorfin, kao i restoran Kalenić. Posebnu pažnju privukli su bar Leila prekriven policama sa pločama, i destilerija Barrel House sa ponudom za degustaciju svih vrsta rakije.

U preporukama za smeštaj različitih kategorija, našli su se Smokvica B&B, hotel Townhouse 27, i Saint Ten u blizini Hrama svetog Save, čiju monumentalnu kupolu poredi sa Aja Sofijom u Istanbulu i koji zbog miliona svetlucajućih delića mozaika koji krase enterijer ove neovizantijske pravoslavne crkve, čini da Hram bude izbor za sekciju šta raditi ako birate samo jednu stvar.

Novinarka Mary Novakovich je posetila Beograd u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Srbije, i dugogodišnji je saradnik obe kuće zahvaljujući čijim člancima, preporukama i reportažama u renomiranim britanskim publikacijama je milionski auditorijum imao prilike da upozna ponudu Beograda i Srbije.

Turistička organizacija Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...