Britanski "The Sunday Times" preporučio Beograd za "kvalitetan vikend beg"

07. November 2022
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

 Pred sam početak Svetskog sajma turizma u Londonu WTM 2022 na kom učestvuju TOS i TOB, u renomiranom britanskom listu The Sunday Times objavljena je preporuka za putovanje u Beograd i detaljan vodič kako provesti vikend u srpskoj prestonici.

- Dok se većina Evrope smiruje sa dolaskom jeseni, Beograd kao i uvek drži isti ritam. Srpska prestonica je i dalje prepuna lokalaca i turista koji pune terase kafea, defiluju kaldrmom i trgovima, pijuckaju koktele u barovima koji plutaju duž obale Save i Dunava i šetaju po „umetnički zapuštenim“ baštama koji lako konkururišu bilo kojoj u Budimpešti. A po cenama kada dođete ovde, Beograd bi mogao da se kvalifikuje za najpriuštiviji gradski odmor u Evropi - smatra Mary Novakovich, autorka ovog članka.

Šetnja Beogradskom tvrđavom koja je istorijsko srce Beograda, upijanje energične atmosfere centra grada, i poseta Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju Jugoslavije kao i Dvorskom kompleksu na Dedinju su, po mišljenju novinarke, preporuka šta raditi u Beogradu.

- Pređite Savu, idite u Zemun, i došli ste na tlo bivše Habzburške monarhije, sa elegantnom baroknom arhitekturom. Kada posetite pijacu, prošetajte promenadom punom kafića pored Dunava, pre nego što se zavučete u kaldrmisane ulice koje vode do Kule Gardoš koja nudi fantastičan panoramski pogled sa vrha - preporučuje Mary Novakovich i skreće posebnu pažnju na Vračar, koji proglašava za „naj-kul kraj“ u Beogradu.

- Kulturna ponuda Vračara, koji se nalazi južno od Starog grada, nudi veoma mnogo uprkos malom prostoru - poručuje novinarka i predlaže pre početka vođene ture u Muzeju Nikola Tesla svraćanje na Kalenić pijacu po dimljeno meso i lokalni sir.

Specijaliteti šefa Vanje Puškara u Iva Balkan Cuisine predstavljaju izvanrednu hranu u Beogradu, a među preporukama su i Homa, Endorfin, kao i restoran Kalenić. Posebnu pažnju privukli su bar Leila prekriven policama sa pločama, i destilerija Barrel House sa ponudom za degustaciju svih vrsta rakije.

U preporukama za smeštaj različitih kategorija, našli su se Smokvica B&B, hotel Townhouse 27, i Saint Ten u blizini Hrama svetog Save, čiju monumentalnu kupolu poredi sa Aja Sofijom u Istanbulu i koji zbog miliona svetlucajućih delića mozaika koji krase enterijer ove neovizantijske pravoslavne crkve, čini da Hram bude izbor za sekciju šta raditi ako birate samo jednu stvar.

Novinarka Mary Novakovich je posetila Beograd u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Srbije, i dugogodišnji je saradnik obe kuće zahvaljujući čijim člancima, preporukama i reportažama u renomiranim britanskim publikacijama je milionski auditorijum imao prilike da upozna ponudu Beograda i Srbije.

Turistička organizacija Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Tourism
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. July 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...