Brestovačka banja zatvorena do aprila

10. Januar 2019
Foto: Publikacija: Kraljevske banje Srbije
Foto: Publikacija: Kraljevske banje Srbije

Neposredno nakon novogodišnjih praznika posetioce koji su želeli da obiđu Brestovačku banju kod Bora, jednu od tri kraljevske banje u Srbiji u kojoj su zdanja podigli Obrenovići i Karađorđevići, sačekala je rampa.

Naime, na ulazu u Brestovačku banju istaknuto je obaveštenje da ona neće raditi do 1. aprila, zbog čega su posetiocima nedostupna kupatila sa termalnom vodom i motel Srpska kruna. Zvaničan razlog zbog kojeg će ovo lečilište biti zakatančeno je da je u toku sanacija objekta.

Aleksandar Jovanović, portparol Brestovačke banje, istakao je da objekti u lečilištu neće raditi prvenstveno zbog smanjenog obima posla, ali i pratećih radova na objektima.

- Bazeni, ali i sami smeštajno-ugostiteljski kapaciteti neće biti dostupni turistima sve do 1. aprila. Doneli smo ovakvu odluku zbog slabijeg poslovanja u toku zimskih meseci, ali i iz potrebe da se na objektima u našem vlasništvu izvrše odgovarajući manji infrastrukturni radovi - kazao je Jovanović.

Banja je sredinom 2004. godine prodata iz stečaja jagodinskoj firmi Grand kompani vlasnika Branislava Jovića, koji je kasnije, sa još dvojicom preduzetnika, napravio novu firmu Brestovačka banja - Srpska kruna.

Od procenjenih 41,5 miliona dinara, nakon nekoliko licitacija, za sve objekte - 46 hektara zemljišta (sem istorijskih i kulturnih dobara i hotela Dom odmora, koji je bio u vlasništvu RTB Bor), restoran Jezero i 19 bungalova na Borskom jezeru, kao i upravnu zgradu u Boru, došlo se do 26 miliona dinara. Institut za rudarstvo i metalurgiju, samo pet godina ranije, za tu istu imovinu odredio je i po tri puta veću cenu.

Kako je Novostima ranije rekao Branislav Jović, jedan od vlasnika Brestovačke banje, ona nije mogla da se razvija jer, u prvom redu, nisu regulisani imovinsko-pravni odnosi. Naime, neki objekti, kao što su rezidencijalni dvorac Karađorđevića, turski amam, Konak kneza Miloša i Dom odmora se nalaze na privatizovanom zemljištu, dok su pojedine njegove zgrade na zemljištu Srbijašuma.

Kako list nezvanično saznaje, i svim zaposlenima kompleksa prestao je radni odnos nakon Nove godine, izuzev radnicima obezbeđenja koji će čuvati objekte do ponovnog otvaranja.

Grad Bor neće sedeti skrštenih ruku kada je reč o zatvaranju Brestovačke banje, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik.

- Imamo u planu da pozovemo vlasnike Brestovačke banje i da vidimo zašto je to lečilište zatvoreno. Naravno, koliko je u našoj moći, jer se radi o privatnom vlasništvu, mi smo spremni da pomognemo, kako se ovaj jedinstveni biser banjskog turizma ne bi ugasio.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...