Brestovačka banja zatvorena do aprila

10. January 2019
Foto: Publikacija: Kraljevske banje Srbije
Foto: Publikacija: Kraljevske banje Srbije

Neposredno nakon novogodišnjih praznika posetioce koji su želeli da obiđu Brestovačku banju kod Bora, jednu od tri kraljevske banje u Srbiji u kojoj su zdanja podigli Obrenovići i Karađorđevići, sačekala je rampa.

Naime, na ulazu u Brestovačku banju istaknuto je obaveštenje da ona neće raditi do 1. aprila, zbog čega su posetiocima nedostupna kupatila sa termalnom vodom i motel Srpska kruna. Zvaničan razlog zbog kojeg će ovo lečilište biti zakatančeno je da je u toku sanacija objekta.

Aleksandar Jovanović, portparol Brestovačke banje, istakao je da objekti u lečilištu neće raditi prvenstveno zbog smanjenog obima posla, ali i pratećih radova na objektima.

- Bazeni, ali i sami smeštajno-ugostiteljski kapaciteti neće biti dostupni turistima sve do 1. aprila. Doneli smo ovakvu odluku zbog slabijeg poslovanja u toku zimskih meseci, ali i iz potrebe da se na objektima u našem vlasništvu izvrše odgovarajući manji infrastrukturni radovi - kazao je Jovanović.

Banja je sredinom 2004. godine prodata iz stečaja jagodinskoj firmi Grand kompani vlasnika Branislava Jovića, koji je kasnije, sa još dvojicom preduzetnika, napravio novu firmu Brestovačka banja - Srpska kruna.

Od procenjenih 41,5 miliona dinara, nakon nekoliko licitacija, za sve objekte - 46 hektara zemljišta (sem istorijskih i kulturnih dobara i hotela Dom odmora, koji je bio u vlasništvu RTB Bor), restoran Jezero i 19 bungalova na Borskom jezeru, kao i upravnu zgradu u Boru, došlo se do 26 miliona dinara. Institut za rudarstvo i metalurgiju, samo pet godina ranije, za tu istu imovinu odredio je i po tri puta veću cenu.

Kako je Novostima ranije rekao Branislav Jović, jedan od vlasnika Brestovačke banje, ona nije mogla da se razvija jer, u prvom redu, nisu regulisani imovinsko-pravni odnosi. Naime, neki objekti, kao što su rezidencijalni dvorac Karađorđevića, turski amam, Konak kneza Miloša i Dom odmora se nalaze na privatizovanom zemljištu, dok su pojedine njegove zgrade na zemljištu Srbijašuma.

Kako list nezvanično saznaje, i svim zaposlenima kompleksa prestao je radni odnos nakon Nove godine, izuzev radnicima obezbeđenja koji će čuvati objekte do ponovnog otvaranja.

Grad Bor neće sedeti skrštenih ruku kada je reč o zatvaranju Brestovačke banje, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik.

- Imamo u planu da pozovemo vlasnike Brestovačke banje i da vidimo zašto je to lečilište zatvoreno. Naravno, koliko je u našoj moći, jer se radi o privatnom vlasništvu, mi smo spremni da pomognemo, kako se ovaj jedinstveni biser banjskog turizma ne bi ugasio.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...