Bespovratna sredstva za ublažavanje posledica u turizmu Istočne Srbije i Donjeg podunavlja

07. Jul 2020
Dunav, Foto: Turistički Svet
Dunav, Foto: Turistički Svet

Javni poziv u okviru specijalizovanog programa za dodelu bespovratnih sredstava vrednosti od milion evra čiji je cilj prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije COVID-19 kroz pružanje podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanje kvaliteta turističkih usluga i promociju regiona kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije, biće otvoren u utorak, 7. jula.

Svi zainteresovani moći će da apliciraju do 21. jula, rečeno je danas na online info sesiji na kojoj su potencijalni podnosioci projekata imali mogućnost da postave pitanja organizatorima i dobiju pojašnjenja o uslovima konkursa.

Cilj programa je ublažavanje posledica nastalih zbog pandemije i poboljšanje turističkih usluga, a korisnici ove pomoći mogu biti mikro i mali preduzetnici iz oblasti turizma, uključujući i nosioce kategorizovanog smeštaja i registrovana gazdinstva, rečeno je na konferenciji.

Reč je o projektu "EUzaTebe - "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansira ga EU, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi GIZ.

Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može biti maksimalno 1, 2 miliona dinara, a minimalno 240.000 dinara. Sopstveni doprinos je 10% od ukupno traženih sredstava.

Okvirne vrste aktivnosti koje se mogu finansirati su modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za aktivnosti poput renoviranja, adaptacija, proširenje, unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (uključujući nameštaj, kuhinjske aparate...).

Takođe obuhvata i infrastrukturu malog obima i opremu za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme. Potom, mogu se finansirati i unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima, uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga, uvođenje novih prodajnih kanala, promotivne aktivnosti. Odgovarajuće inovativne aktivnosti koje nisu navedene takođe se mogu uzeti u obzir za finansiranje ako mogu jasno da doprinesu postizanju specifičnih ciljeva i rezultata ovog poziva, ističu predstavnici programa.

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju uslove za ovaj poziv mogu biti privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru.

Za dodelu bespovratnih sredstava mogu konkurisati kandidati iz 12 gradova i opština - Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

Izvor: Tanjug / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...