Bespovratna sredstva za ublažavanje posledica u turizmu Istočne Srbije i Donjeg podunavlja

07. July 2020
Dunav, Foto: Turistički Svet
Dunav, Foto: Turistički Svet

Javni poziv u okviru specijalizovanog programa za dodelu bespovratnih sredstava vrednosti od milion evra čiji je cilj prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije COVID-19 kroz pružanje podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanje kvaliteta turističkih usluga i promociju regiona kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije, biće otvoren u utorak, 7. jula.

Svi zainteresovani moći će da apliciraju do 21. jula, rečeno je danas na online info sesiji na kojoj su potencijalni podnosioci projekata imali mogućnost da postave pitanja organizatorima i dobiju pojašnjenja o uslovima konkursa.

Cilj programa je ublažavanje posledica nastalih zbog pandemije i poboljšanje turističkih usluga, a korisnici ove pomoći mogu biti mikro i mali preduzetnici iz oblasti turizma, uključujući i nosioce kategorizovanog smeštaja i registrovana gazdinstva, rečeno je na konferenciji.

Reč je o projektu "EUzaTebe - "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansira ga EU, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi GIZ.

Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može biti maksimalno 1, 2 miliona dinara, a minimalno 240.000 dinara. Sopstveni doprinos je 10% od ukupno traženih sredstava.

Okvirne vrste aktivnosti koje se mogu finansirati su modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za aktivnosti poput renoviranja, adaptacija, proširenje, unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (uključujući nameštaj, kuhinjske aparate...).

Takođe obuhvata i infrastrukturu malog obima i opremu za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme. Potom, mogu se finansirati i unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima, uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga, uvođenje novih prodajnih kanala, promotivne aktivnosti. Odgovarajuće inovativne aktivnosti koje nisu navedene takođe se mogu uzeti u obzir za finansiranje ako mogu jasno da doprinesu postizanju specifičnih ciljeva i rezultata ovog poziva, ističu predstavnici programa.

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju uslove za ovaj poziv mogu biti privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru.

Za dodelu bespovratnih sredstava mogu konkurisati kandidati iz 12 gradova i opština - Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

Izvor: Tanjug / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...