Besplatne pešačke ture kroz Beograd na temu istorije razvoja industrije

23. Septembar 2022
Image by Peter H from Pixabay
Image by Peter H from Pixabay

Povodom Dana evropske baštine, Muzej nauke i tehnike i Muzej Jugoslavije organizuju dve pešačke ture kroz Beograd koje će se baviti razvojem industrije, najavljeno je iz Turističke organizacije Beograda.

Prva tura počinje 24. septembra u 13 časova ispred nekadašnje fabrike tekstila „Beko” u Bulevaru vojvode Bojovića i osvrnuće se na urbanu reciklažu indistrijskih objekata, dok će se druga, koja se održava 1. oktobra u 13 časova, fokusirati na jednu od prvih industrijskih zona u Beogradu.

Razvoj industrije u Beogradu tokom 19. i prve polovine 20. veka tekao je paralelno sa širenjem grada i u značajnoj meri uticao na njegov prostorni i urbanistički razvoj. Položaj grada na ušću Save u Dunav bio je od velikog značaja za razvoj industrije, koja je pretežno bila smeštena izvan centralnih delova Beograda i težila ka njegovim ivičnim i manje izgrađenim prostorima. Na prelazu iz 19. u 20. vek uz obale dveju velikih reka formirali su se industrijski centri. Jedan od prvih nastao je uz samu obalu Dunava i prostirao se od Dorćola do današnjeg Pančevačkog mosta i dalje ka Karaburmi.

Razgovor o urbanoj reciklaži industrijskih objekata počeće tokom prve šetnje u subotu 24. septembra kod nekadašnje fabrike tekstila „Beko” i nastaviti obilaskom različitih industrijskih kompleksa na Donjem Dorćolu. Tokom ove šetnje biće reči o razvoju ove industrijske zone, o načinu na koji je ona uticala na razvoj industrije u Beogradu, kao i na modernizaciju samog grada. Učesnici će biti u prilici da vide Magacin na Dorćolu, termoelektranu „Snaga i svetlost”, fabriku čokolade Koste Šonde i Muzej nauke i tehnike.

Tokom šetnje ulicama Poenkareovom i Venizelosovom u subotu 1. oktobra učesnici će imati priliku da upoznaju jednu od prvih industrijskih zona u Beogradu, njen razvoj, ali i gašenje industrijskih preduzeća krajem 20. i početkom 21. veka. Osim toga, sagledaće i njihov (potencijalni) novi život, odnosno prenamenu, o čemu će se govoriti u Muzeju nauke i tehnike. Tokom šetnje proći će se pored Beogradskog pamučnog kombinata, Dunav stanice, Umetničke livnice „Plastika” i Platnare.

Ture su besplatne i traju dva sata, a učesnike će po nekadašnjim industrijskim zonama voditi Ada Vlajić i Rifat Kulenović, kustosi Muzeja nauke i tehnike, a tokom druge šetnje priključiće im se Saša Mihajlov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Izvor: beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...