Besplatne pešačke ture kroz Beograd na temu istorije razvoja industrije

23. September 2022
Image by Peter H from Pixabay
Image by Peter H from Pixabay

Povodom Dana evropske baštine, Muzej nauke i tehnike i Muzej Jugoslavije organizuju dve pešačke ture kroz Beograd koje će se baviti razvojem industrije, najavljeno je iz Turističke organizacije Beograda.

Prva tura počinje 24. septembra u 13 časova ispred nekadašnje fabrike tekstila „Beko” u Bulevaru vojvode Bojovića i osvrnuće se na urbanu reciklažu indistrijskih objekata, dok će se druga, koja se održava 1. oktobra u 13 časova, fokusirati na jednu od prvih industrijskih zona u Beogradu.

Razvoj industrije u Beogradu tokom 19. i prve polovine 20. veka tekao je paralelno sa širenjem grada i u značajnoj meri uticao na njegov prostorni i urbanistički razvoj. Položaj grada na ušću Save u Dunav bio je od velikog značaja za razvoj industrije, koja je pretežno bila smeštena izvan centralnih delova Beograda i težila ka njegovim ivičnim i manje izgrađenim prostorima. Na prelazu iz 19. u 20. vek uz obale dveju velikih reka formirali su se industrijski centri. Jedan od prvih nastao je uz samu obalu Dunava i prostirao se od Dorćola do današnjeg Pančevačkog mosta i dalje ka Karaburmi.

Razgovor o urbanoj reciklaži industrijskih objekata počeće tokom prve šetnje u subotu 24. septembra kod nekadašnje fabrike tekstila „Beko” i nastaviti obilaskom različitih industrijskih kompleksa na Donjem Dorćolu. Tokom ove šetnje biće reči o razvoju ove industrijske zone, o načinu na koji je ona uticala na razvoj industrije u Beogradu, kao i na modernizaciju samog grada. Učesnici će biti u prilici da vide Magacin na Dorćolu, termoelektranu „Snaga i svetlost”, fabriku čokolade Koste Šonde i Muzej nauke i tehnike.

Tokom šetnje ulicama Poenkareovom i Venizelosovom u subotu 1. oktobra učesnici će imati priliku da upoznaju jednu od prvih industrijskih zona u Beogradu, njen razvoj, ali i gašenje industrijskih preduzeća krajem 20. i početkom 21. veka. Osim toga, sagledaće i njihov (potencijalni) novi život, odnosno prenamenu, o čemu će se govoriti u Muzeju nauke i tehnike. Tokom šetnje proći će se pored Beogradskog pamučnog kombinata, Dunav stanice, Umetničke livnice „Plastika” i Platnare.

Ture su besplatne i traju dva sata, a učesnike će po nekadašnjim industrijskim zonama voditi Ada Vlajić i Rifat Kulenović, kustosi Muzeja nauke i tehnike, a tokom druge šetnje priključiće im se Saša Mihajlov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...