Beogradskim aeorodromom upravljaće narednih 25 godina francuski Vinci Airports

08. Januar 2018

Beogradskim Aerodromom Nikola Tesla u narednih 25 godina će upravljati francuska kompanija Vinci Airports, potvrđeno je Novostima u Vladi Srbije. Oni su za najveću srpsku vazdušnu luku ponudili 501 milion evra, a obavezali su se i da će u narednom periodu u investiciona ulaganja i razvoj aerodroma uložiti dodatna 732 miliona evra. Godišnja taksa na koncesiju iznosiće 16 miliona evra.

Vlada Srbije je vanredno zasedala u petak (5. januara 2018. godine), a jedina tačka dnevnog reda bila je analiza zaključaka Stručnog tima za dodelu koncesije. Posle sednice Vlade ponudu je razmatrao i Nadzorni odbor Aerodroma Nikola Tesla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u subotu (6. januara 2018. godine), tokom obilaska radova na Narodnom muzeju, da je davanje beogradskog aerodroma u koncesiju francuskoj kompaniji veliki uspeh za našu zemlju.

- To znači da je Srbija napredovala u odnosu na pre pet godina. Tada smo razmišljali da damo Aerodrom u koncesiju i rekli su nam da možemo da dobijemo maksimalno 40 i 50 miliona evra za unapred plaćeni program na 25 godina - naveo je Vučić i dodao da smo sada dobili 1,468 milijardi evra, kolika je ukupna vrednost koncesije.

Kako je istakao, iz kompanije Vinci Airports je obećano da neće biti otpuštanja radnika, a imaju ugovornu obavezu i da ne povećavaju aerodromsku taksu, odnosno da ne podižu naknadu za sletanje i opsluživanje u naredne tri godine.

Vučić je ukazao da će Vlada Srbije dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije - mali akcionari.

– Tražili smo saglasnost i mišljenje i nacionalnog prevoznika Air Serbia, koja kompanija bi po njima bila najidealnija. Stručna komisija je pregovarala sa Francuzima o mnogim stvarima, na primer, o horizontalnim pokretnim trakama – rekao je predsednik Srbije, navodeći pojedine segmente pregovora sa Vincijem.

Vučić je ukazao da dolazi jedna od najvažnijih i najznačajnijih kompanija, iz jedne od najsnažnijih zemalja EU, koja će obezbediti da Aerodrom Nikola Tesla dostigne 15 miliona putnika. Prema njegovim rečima, već 2024. imaćemo 7,9 miliona putnika, a 2030. deset miliona.

Kompanija Vinci Airports upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, na tri kontinenta - 12 u Francuskoj, deset u Portugaliji, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

Iz kompanije su u nedelju (7. januara 2018. godine) poručili da očekuju da ugovor o koncesiji bude potpisan u prvom kvartalu ove godine, kada će i zvanično preuzeti upravljanje beogradskim aerodromom. Kako se navodi u prvom saopštenju za javnost, cilj Vinci Airports-a je poboljšanje uslova rada aerodroma kako bi se omogućilo kompaniji Air Serbia da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije.

Glavni izvršni direktor Vinci koncesija i predsednik Vinci Airports, Nikolas Notebert (Nicolas Notebaert), izjavio je da će beogradski aerodrom biti sedište francuske kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi.

- Ovaj uspeh označava novu fazu ekspanzije Vinci aerodroma van Francuske. Aerodrom Nikola Tesla Beograd će služiti kao sedište kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, regiji u kojoj Vinci aerodromi do sada nisu poslovali - rekao je Notebert.

Kako se dodaje u saopštenju, Vinci će graditi svoja partnerstva sa više od 200 aviokompanija, kako bi se dodatno povećao saobraćaj i povezanost aerodroma u skladu sa jakim potencijalom ekonomskog rasta Srbije. Takođe će iskoristiti značajna iskustva u domenu upravljanja aerodromom, kao i razvojnu stručnost koju su stekli u Francuskoj i inostranstvu, da poboljšaju ukupno korisničko iskustvo na aerodromu, "naročito time što će reorganizovati i optimizovati putničke tokove i proširiti maloprodajna područja".

Da podsetimo, postupak izbora koncesionara trajao je gotovo 11 meseci i sastojao se iz više faza. Javni poziv zainteresovanim kandidatima Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla objavili su još 10. februara 2017. godine. Na pretkvalifikacioni konkurs u martu prošle godine pristiglo je čak 27 ponuda, a interesovanje su pokazale kompanije iz celog sveta, među kojima čak četiri iz Kine, po tri iz Turske i Rusije.

U drugom krugu su, međutim, ostala samo četiri igrača. Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom tada su dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon International Airport Corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Tokom svih faza postupka izbora koncesionara rokovi su više puta pomerani, a u finišu su tri puta odlagani termini za donošenje konačne odluke.

Predmet koncesije je finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje delatnosti operatera aerodroma.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....