Beogradskim aeorodromom upravljaće narednih 25 godina francuski Vinci Airports

08. January 2018
Beogradskim aeorodromom upravljaće narednih 25 godina francuski Vinci Airports

Beogradskim Aerodromom Nikola Tesla u narednih 25 godina će upravljati francuska kompanija Vinci Airports, potvrđeno je Novostima u Vladi Srbije. Oni su za najveću srpsku vazdušnu luku ponudili 501 milion evra, a obavezali su se i da će u narednom periodu u investiciona ulaganja i razvoj aerodroma uložiti dodatna 732 miliona evra. Godišnja taksa na koncesiju iznosiće 16 miliona evra.

Vlada Srbije je vanredno zasedala u petak (5. januara 2018. godine), a jedina tačka dnevnog reda bila je analiza zaključaka Stručnog tima za dodelu koncesije. Posle sednice Vlade ponudu je razmatrao i Nadzorni odbor Aerodroma Nikola Tesla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u subotu (6. januara 2018. godine), tokom obilaska radova na Narodnom muzeju, da je davanje beogradskog aerodroma u koncesiju francuskoj kompaniji veliki uspeh za našu zemlju.

- To znači da je Srbija napredovala u odnosu na pre pet godina. Tada smo razmišljali da damo Aerodrom u koncesiju i rekli su nam da možemo da dobijemo maksimalno 40 i 50 miliona evra za unapred plaćeni program na 25 godina - naveo je Vučić i dodao da smo sada dobili 1,468 milijardi evra, kolika je ukupna vrednost koncesije.

Kako je istakao, iz kompanije Vinci Airports je obećano da neće biti otpuštanja radnika, a imaju ugovornu obavezu i da ne povećavaju aerodromsku taksu, odnosno da ne podižu naknadu za sletanje i opsluživanje u naredne tri godine.

Vučić je ukazao da će Vlada Srbije dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije - mali akcionari.

– Tražili smo saglasnost i mišljenje i nacionalnog prevoznika Air Serbia, koja kompanija bi po njima bila najidealnija. Stručna komisija je pregovarala sa Francuzima o mnogim stvarima, na primer, o horizontalnim pokretnim trakama – rekao je predsednik Srbije, navodeći pojedine segmente pregovora sa Vincijem.

Vučić je ukazao da dolazi jedna od najvažnijih i najznačajnijih kompanija, iz jedne od najsnažnijih zemalja EU, koja će obezbediti da Aerodrom Nikola Tesla dostigne 15 miliona putnika. Prema njegovim rečima, već 2024. imaćemo 7,9 miliona putnika, a 2030. deset miliona.

Kompanija Vinci Airports upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, na tri kontinenta - 12 u Francuskoj, deset u Portugaliji, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

Iz kompanije su u nedelju (7. januara 2018. godine) poručili da očekuju da ugovor o koncesiji bude potpisan u prvom kvartalu ove godine, kada će i zvanično preuzeti upravljanje beogradskim aerodromom. Kako se navodi u prvom saopštenju za javnost, cilj Vinci Airports-a je poboljšanje uslova rada aerodroma kako bi se omogućilo kompaniji Air Serbia da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije.

Glavni izvršni direktor Vinci koncesija i predsednik Vinci Airports, Nikolas Notebert (Nicolas Notebaert), izjavio je da će beogradski aerodrom biti sedište francuske kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi.

- Ovaj uspeh označava novu fazu ekspanzije Vinci aerodroma van Francuske. Aerodrom Nikola Tesla Beograd će služiti kao sedište kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, regiji u kojoj Vinci aerodromi do sada nisu poslovali - rekao je Notebert.

Kako se dodaje u saopštenju, Vinci će graditi svoja partnerstva sa više od 200 aviokompanija, kako bi se dodatno povećao saobraćaj i povezanost aerodroma u skladu sa jakim potencijalom ekonomskog rasta Srbije. Takođe će iskoristiti značajna iskustva u domenu upravljanja aerodromom, kao i razvojnu stručnost koju su stekli u Francuskoj i inostranstvu, da poboljšaju ukupno korisničko iskustvo na aerodromu, "naročito time što će reorganizovati i optimizovati putničke tokove i proširiti maloprodajna područja".

Da podsetimo, postupak izbora koncesionara trajao je gotovo 11 meseci i sastojao se iz više faza. Javni poziv zainteresovanim kandidatima Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla objavili su još 10. februara 2017. godine. Na pretkvalifikacioni konkurs u martu prošle godine pristiglo je čak 27 ponuda, a interesovanje su pokazale kompanije iz celog sveta, među kojima čak četiri iz Kine, po tri iz Turske i Rusije.

U drugom krugu su, međutim, ostala samo četiri igrača. Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom tada su dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon International Airport Corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Tokom svih faza postupka izbora koncesionara rokovi su više puta pomerani, a u finišu su tri puta odlagani termini za donošenje konačne odluke.

Predmet koncesije je finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje delatnosti operatera aerodroma.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Pozivnica: Obeležimo zajedno rođendan Novog Sada - 1. februar
27. January 2021
Udruženje turističkih vodiča Novog Sada i Turistička organizacija Grada Novog Sada, povodom...
Tourism
Interaktivni turistički info panel na rekonstruisanom Savskom trgu
27. January 2021
 Na upravo rekonstruisanom Savskom trgu, koji sa novim spomenikom Stefanu Nemanji i...
Tourism
U pripremi protokol za ulazak Srba u Grčku, vakcina prednost, ne i uslov
27. January 2021
 Direktor Jute Aleksandar Seničić, rekao je, povodom putovanja srpskih državljana u...
Tourism
Podeljeno već više od 23.000 vaučera za subvencionisani odmor  u 2021. godini
26. January 2021
Da država nastavlja sa akcijom podrške turističkoj privredi i u ovoj godini, najbolje...