Beogradski aerodrom među dobitnicima nagrade za najbolju aerodromsku uslugu u Evropi

05. Mart 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Evropska podružnica Međunarodnog aerodromskog saveta ACI Europe (Airports Council International) dodelio je tradicionalne nagrade za kvalitet aerodromskih usluga (ASQ – Airport Service Quality).

Nagrade su dodeljene na osnovu rezultata ankete koju je ACI sprovodio među putnicima. Kako je pandemija koronavirusa Covid-19 dramatično uticala na rezultate poslovanja aerodroma, ali i promenila percepciju putnika kada su aerodromi u pitanju, to su se u upitniku našla i brojna pitanja o higijeni.

Zbog toga je ACI doneo odluku da od ove godine uvede novu kategoriju za najbolje higijenske mere. Ukupno 15 aerodroma iz Evrope je dobilo nagradu u ovoj kategoriji, a među njima je i beogradski aerodrom Nikola Tesla, kojim upravlja koncesionar VINCI Aeroports. Ostali dobitnici nagrade u ovoj kategoriji su i aerodromi Alikante, Granada, Menorka, Pamplona, Mursija, Santander, Faro, Helsinki, Ponta Delgada (Azorska ostrva), Keflavik, Madera, Porto, Skoplje i Talin.

Glavna nagrada koju dodeljuje ACI Europe je za kvalitet aerodromskih usluga i tu se aerodromi razvrstavaju prema broju putnika, a kategorije su ove godine računate na osnovu broja putnika u 2019, pre pandemije.

Najbolji mali aerodromi u 2020, oni koji imaju godišnje manje od dva miliona putnika su Granada, San Sebastijan, Invernes i Ponta Delgada.

U kategoriji aerodroma sa prometom od 2 do 5 miliona putnika godišnje našli su se aerodromi u Zagrebu i Skoplju, a društvo im prave aerodromi u Talinu i Krasnojarsku.

U grupi aerodroma koji imaju između 5 i 15 miliona putnika godišnje, osim Beograda našli su se i Faro, Krakov, Keflavik, London-City, Malta, Porto i Soči.

Najbolji veliki aerodromi sa prometom od 15 do 25 miliona putnika godišnje su Helsinki, Prag i Pulkovo u Sankt Peterburgu.

U poslednjoj su kategoriji su veoma veliki aerodromi na kojima godišnje bude od 25 do 40 miliona putnika i tu su pobednici Lisabon, Moskva-Domodedovo, Cirih, Rim-Fiumicino i Moskva-Šeremetjevo.


Izvor: Aviatica

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...