Beogradski aerodrom među dobitnicima nagrade za najbolju aerodromsku uslugu u Evropi

05. March 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Evropska podružnica Međunarodnog aerodromskog saveta ACI Europe (Airports Council International) dodelio je tradicionalne nagrade za kvalitet aerodromskih usluga (ASQ – Airport Service Quality).

Nagrade su dodeljene na osnovu rezultata ankete koju je ACI sprovodio među putnicima. Kako je pandemija koronavirusa Covid-19 dramatično uticala na rezultate poslovanja aerodroma, ali i promenila percepciju putnika kada su aerodromi u pitanju, to su se u upitniku našla i brojna pitanja o higijeni.

Zbog toga je ACI doneo odluku da od ove godine uvede novu kategoriju za najbolje higijenske mere. Ukupno 15 aerodroma iz Evrope je dobilo nagradu u ovoj kategoriji, a među njima je i beogradski aerodrom Nikola Tesla, kojim upravlja koncesionar VINCI Aeroports. Ostali dobitnici nagrade u ovoj kategoriji su i aerodromi Alikante, Granada, Menorka, Pamplona, Mursija, Santander, Faro, Helsinki, Ponta Delgada (Azorska ostrva), Keflavik, Madera, Porto, Skoplje i Talin.

Glavna nagrada koju dodeljuje ACI Europe je za kvalitet aerodromskih usluga i tu se aerodromi razvrstavaju prema broju putnika, a kategorije su ove godine računate na osnovu broja putnika u 2019, pre pandemije.

Najbolji mali aerodromi u 2020, oni koji imaju godišnje manje od dva miliona putnika su Granada, San Sebastijan, Invernes i Ponta Delgada.

U kategoriji aerodroma sa prometom od 2 do 5 miliona putnika godišnje našli su se aerodromi u Zagrebu i Skoplju, a društvo im prave aerodromi u Talinu i Krasnojarsku.

U grupi aerodroma koji imaju između 5 i 15 miliona putnika godišnje, osim Beograda našli su se i Faro, Krakov, Keflavik, London-City, Malta, Porto i Soči.

Najbolji veliki aerodromi sa prometom od 15 do 25 miliona putnika godišnje su Helsinki, Prag i Pulkovo u Sankt Peterburgu.

U poslednjoj su kategoriji su veoma veliki aerodromi na kojima godišnje bude od 25 do 40 miliona putnika i tu su pobednici Lisabon, Moskva-Domodedovo, Cirih, Rim-Fiumicino i Moskva-Šeremetjevo.


Izvor: Aviatica

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...