Beograd i Srbija vraćaju izraelske turiste

04. Jul 2022
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vibrantna energija Beograda, „najveći muzej na otvorenom“ nad ušćem Save u Dunav, ukusna jela u živopisnom ambijentu boemske Skadarlije, lepota naše zemlje ali i važne kulturno istorijske spone dva naroda bili su okosnica za predstavljanje mogućnosti za putovanja izraelskih turista u Beograd, na prezentaciji u Tel Avivu koju je sa velikom pažnjom pratilo više od sto izraelskih turoperatera, turističkih agencija i predstavnika medija.

Veliko interesovanje za putovanja u našu zemlju potvrđeno je ponovnim uspostavljanjem direktnih avio linija između Tel Aviva i Beograda posle gotovo tri godine pauze usled zatvorenosti za putovanja, zbog čega je Turistička organizacija Beograda pod svojim okriljem okupila turističke organizacije Srbije, Vojvodine, Vrnjačke banje, regije Kopaonik, i u ekskluzivnom prostoru u kraju Sarona u Tel Avivu u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala promotivno poslovni događaj namenjen turističkoj industriji Izraela, kom su prisustvovali neki od najvažnijih kompanija poput Issta, Eshet Tours, Arkia Airline, Ofakim, Flying Carpet i mnogih drugih.

Događaj je započet pozdravnim rečima konzula u Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu, Dušana Vujovića, i ministra turizma Izraela, Joela Rozvozova (Yoel Razvozov), koji je u toploj video poruci istakao dobre odnose sa Srbijom, koji se posebno vide kroz saradnju sa kancelarijom Privredne komore Srbije u Izraelu. Direktor predstavništva PKS i počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, je gostima poželeo dobrodošlicu a skup su pozdravili i poslanik Kneseta i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, Boaz Toporovski (Boaz Toporovsky), i direktor Odeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, Dan Orijan (Dan Oryan).

- Izraelski gosti su u periodu pre pandemije zauzimali visoko mesto na listi najbrojnih gostiju u Beogradu, a 2018. i prvo mesto u broju ostvarenih noćenja. Mi želimo ne samo da ponovo dostignemo te brojeve, već da ih u narednom periodu i uvećamo, budući da Beograd i Srbija imaju mnogo toga da ponude - istakla je Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda i predstavila turističke atrakcije, ponudu za gradski odmor, beogradske hotele, restorane, muzeje, izletišta, kao i jevrejsko nasleđe u našem gradu i brojne interesne tačke za turiste iz Izreaela.

Zahvaljujući renomiranim vodičima Michelin Guide i Gault & Millau, Beograd je postao destinacija vrhunske gastronomije, a takođe je profilisan i kao grad brojnih festivala i urbane kulture.

Posebno zanimanje privukla je činjenica da je Beograd jedini grad koji ima ulicu Teodora Hercla, da je u Zemunu sahranjen njegov deda Simon Hercl a da je prilikom otkrivanja naziva ulice Ruven Rivlin bio prvi izraelski predsednik koji je posetio Srbiju.

Prirodne lepote naše zemlje, Uvac, Taru, druge srpske gradove, banje, mogućnosti za relaksaciju i aktivni odmor, predstavila je Olga Stojanović iz Nacionalne Turističke organizacije Srbije i pozvala prisutne da što pre posete i dožive Srbiju. Kulturu, istoriju i privredu Vojvodine, izložio je Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV. U prezentaciji Vojvodine veliku pažnju privuklo je jevrejsko nasleđe Novog Sada i Subotice, ali i ponuda Fruške gore i salaša. Regiju Kopaonik, Vrnjačku banju, mogućnosti za banjski turizam i boravak u ovom delu Srbije predstavio je Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačka banja.

Predstavnici naših receptivnih turističkih agencija Glob Metropoliten, Balkan Holiday, Wild Serbia, SPA Travel, Balkan Adriatis, i hotela Mama Shelter tokom večeri su imali prilike da ostvare brojne kontakte i uspostave saradnju sa izraelskim kolegama, i dogovaraju ponude za putovanja u Srbiju. Tokom večeri je naglašena potreba povećanja broja direktnih letova između Tel Aviva i Beograda, koje su do pre dve godine nudile četiri avio kompanije.

Izraelski turisti spadaju u visoko platežne goste koji se duži broj dana zadržavaju na destinaciji. U 2018. godini 27.000 izraelaca je posetilo Beograd, u 2019. godini 26.000, dok je broj ostvarenih noćenja dostizao 100.000 tokom jedne i druge godine.

Turistička organizacija Beograda

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nagrada „Turistički cvet“ dodeljena najboljima u turizmu Srbije po 38. put
07. Decembar 2023
Najznačajnija nagrada u turizmu Srbije „TURISTIČKI CVET“ je dodeljena 38. put...
Turizam
Rehabilitacioni centar kod Knjaževca dobija nove sadržaje
04. Decembar 2023
Opština Knjaževac raspisala je nabavku za radove na opremanju rehabilitacionog centra na...
Turizam
HORES predstavio projekat
28. Novembar 2023
Tokom događaja koji je organizovao Savez za pristupačnost, u partnerstvu sa Gradskom...
Turizam
Nova inicijativa za 250.000 vaučera od po 10.000 dinara u 2024.
28. Novembar 2023
Udruženje „Moja Srbija“ ponovilo je poziv Vladi Republike Srbije da u narednoj...