Beograd i Srbija vraćaju izraelske turiste

04. July 2022
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 Vibrantna energija Beograda, „najveći muzej na otvorenom“ nad ušćem Save u Dunav, ukusna jela u živopisnom ambijentu boemske Skadarlije, lepota naše zemlje ali i važne kulturno istorijske spone dva naroda bili su okosnica za predstavljanje mogućnosti za putovanja izraelskih turista u Beograd, na prezentaciji u Tel Avivu koju je sa velikom pažnjom pratilo više od sto izraelskih turoperatera, turističkih agencija i predstavnika medija.

Veliko interesovanje za putovanja u našu zemlju potvrđeno je ponovnim uspostavljanjem direktnih avio linija između Tel Aviva i Beograda posle gotovo tri godine pauze usled zatvorenosti za putovanja, zbog čega je Turistička organizacija Beograda pod svojim okriljem okupila turističke organizacije Srbije, Vojvodine, Vrnjačke banje, regije Kopaonik, i u ekskluzivnom prostoru u kraju Sarona u Tel Avivu u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala promotivno poslovni događaj namenjen turističkoj industriji Izraela, kom su prisustvovali neki od najvažnijih kompanija poput Issta, Eshet Tours, Arkia Airline, Ofakim, Flying Carpet i mnogih drugih.

Događaj je započet pozdravnim rečima konzula u Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu, Dušana Vujovića, i ministra turizma Izraela, Joela Rozvozova (Yoel Razvozov), koji je u toploj video poruci istakao dobre odnose sa Srbijom, koji se posebno vide kroz saradnju sa kancelarijom Privredne komore Srbije u Izraelu. Direktor predstavništva PKS i počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, je gostima poželeo dobrodošlicu a skup su pozdravili i poslanik Kneseta i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, Boaz Toporovski (Boaz Toporovsky), i direktor Odeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, Dan Orijan (Dan Oryan).

- Izraelski gosti su u periodu pre pandemije zauzimali visoko mesto na listi najbrojnih gostiju u Beogradu, a 2018. i prvo mesto u broju ostvarenih noćenja. Mi želimo ne samo da ponovo dostignemo te brojeve, već da ih u narednom periodu i uvećamo, budući da Beograd i Srbija imaju mnogo toga da ponude - istakla je Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda i predstavila turističke atrakcije, ponudu za gradski odmor, beogradske hotele, restorane, muzeje, izletišta, kao i jevrejsko nasleđe u našem gradu i brojne interesne tačke za turiste iz Izreaela.

Zahvaljujući renomiranim vodičima Michelin Guide i Gault & Millau, Beograd je postao destinacija vrhunske gastronomije, a takođe je profilisan i kao grad brojnih festivala i urbane kulture.

Posebno zanimanje privukla je činjenica da je Beograd jedini grad koji ima ulicu Teodora Hercla, da je u Zemunu sahranjen njegov deda Simon Hercl a da je prilikom otkrivanja naziva ulice Ruven Rivlin bio prvi izraelski predsednik koji je posetio Srbiju.

Prirodne lepote naše zemlje, Uvac, Taru, druge srpske gradove, banje, mogućnosti za relaksaciju i aktivni odmor, predstavila je Olga Stojanović iz Nacionalne Turističke organizacije Srbije i pozvala prisutne da što pre posete i dožive Srbiju. Kulturu, istoriju i privredu Vojvodine, izložio je Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV. U prezentaciji Vojvodine veliku pažnju privuklo je jevrejsko nasleđe Novog Sada i Subotice, ali i ponuda Fruške gore i salaša. Regiju Kopaonik, Vrnjačku banju, mogućnosti za banjski turizam i boravak u ovom delu Srbije predstavio je Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačka banja.

Predstavnici naših receptivnih turističkih agencija Glob Metropoliten, Balkan Holiday, Wild Serbia, SPA Travel, Balkan Adriatis, i hotela Mama Shelter tokom večeri su imali prilike da ostvare brojne kontakte i uspostave saradnju sa izraelskim kolegama, i dogovaraju ponude za putovanja u Srbiju. Tokom večeri je naglašena potreba povećanja broja direktnih letova između Tel Aviva i Beograda, koje su do pre dve godine nudile četiri avio kompanije.

Izraelski turisti spadaju u visoko platežne goste koji se duži broj dana zadržavaju na destinaciji. U 2018. godini 27.000 izraelaca je posetilo Beograd, u 2019. godini 26.000, dok je broj ostvarenih noćenja dostizao 100.000 tokom jedne i druge godine.

Turistička organizacija Beograda

Comments (0)

Connected news

Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...
Tourism
Lufthanza privlači putnike besplatnom kafom
28. May 2024
Nemački nacionalni avio-prevoznik Lufthanza će još ovog leta na nekim linijama u...
Tourism
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. May 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...