Aerodrom Lađevci kod Kraljeva počinje sa radom do kraja juna 2019.

05. Februar 2019
Aerodrom Lađevci kod Kraljeva počinje sa radom do kraja juna 2019.

Aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva do kraja juna 2019. treba da bude osposobljen za pokretanje putničkog saobraćaja, može se zaključiti iz odgovora koji je Politika dobila od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U tom odgovoru se podseća, da je Vlada Srbije osnovala preduzeće Aerodromi Srbije, kojem je glavni zadatak da bude operater to jest upravljač aerodroma. Shodno tome, vlada je donela odluke i planska akta, kojima se neophodni aerodromski sadržaji potrebni za civilni saobraćaj sa vojnog vraćaju na raspolaganje državi.

To je potvrđeno i ugovorom između Ministarstva odbrane i Aerodroma Srbije, o zajedničkom korišćenju manevarskih površina. U odgovoru sledi i ono što će buduće putnike najviše interesovati:

- Stoga su planirani građevinski radovi, opremanje aerodroma, zapošljavanje i osposobljavanje budućih radnika na poslovima prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i robe, otvaranje i opremanje graničnih prelaza i sertifikacija aerodroma. Sve ovo trebalo bi da se završi do kraja juna 2019. godine. Aerodrom će se opremiti tako da je moguće njegovo korišćenje i u uslovima smanjene vidljivosti. Od otvaranja do kraja godine možemo očekivati i prve aviokompanije zainteresovane za letove sa ovog aerodroma.

Otvaranje će biti krajem juna a posle kreću i prvi letovi, naravno, manjih civilnih aviona.

Politika je resorno ministarstvo upitala i kada počinje gradnja tzv. Moravskog koridora.

- Za realizaciju projekta 15. oktobra 2018. godine potpisan je memorandum o razumevanju i saradnji između Vlade Srbije i američke kompanije Behtel, što je prvi infrastrukturni projekat u čiju se realizaciju uključuju kompanije iz SAD. Vrednost investicije je oko 800 miliona evra. No, posle katastrofalnih poplava u Srbiji bilo je neophodno novim projektom izmestiti trasu puta na jednoj deonici, što će značiti i regulisanje vodotoka Zapadne Morave, kako bi put bio potpuno bezbedan. Očekujemo da taj posao bude završen ove godine, a uporedo vodimo razgovore zbog obezbeđenja finansiranja da bi do kraja ove godine počeli sa radovima - navodi se u odgovoru Ministarstva saobraćaja.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...