Aerodrom Lađevci kod Kraljeva počinje sa radom do kraja juna 2019.

05. February 2019
Aerodrom Lađevci kod Kraljeva počinje sa radom do kraja juna 2019.

Aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva do kraja juna 2019. treba da bude osposobljen za pokretanje putničkog saobraćaja, može se zaključiti iz odgovora koji je Politika dobila od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U tom odgovoru se podseća, da je Vlada Srbije osnovala preduzeće Aerodromi Srbije, kojem je glavni zadatak da bude operater to jest upravljač aerodroma. Shodno tome, vlada je donela odluke i planska akta, kojima se neophodni aerodromski sadržaji potrebni za civilni saobraćaj sa vojnog vraćaju na raspolaganje državi.

To je potvrđeno i ugovorom između Ministarstva odbrane i Aerodroma Srbije, o zajedničkom korišćenju manevarskih površina. U odgovoru sledi i ono što će buduće putnike najviše interesovati:

- Stoga su planirani građevinski radovi, opremanje aerodroma, zapošljavanje i osposobljavanje budućih radnika na poslovima prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i robe, otvaranje i opremanje graničnih prelaza i sertifikacija aerodroma. Sve ovo trebalo bi da se završi do kraja juna 2019. godine. Aerodrom će se opremiti tako da je moguće njegovo korišćenje i u uslovima smanjene vidljivosti. Od otvaranja do kraja godine možemo očekivati i prve aviokompanije zainteresovane za letove sa ovog aerodroma.

Otvaranje će biti krajem juna a posle kreću i prvi letovi, naravno, manjih civilnih aviona.

Politika je resorno ministarstvo upitala i kada počinje gradnja tzv. Moravskog koridora.

- Za realizaciju projekta 15. oktobra 2018. godine potpisan je memorandum o razumevanju i saradnji između Vlade Srbije i američke kompanije Behtel, što je prvi infrastrukturni projekat u čiju se realizaciju uključuju kompanije iz SAD. Vrednost investicije je oko 800 miliona evra. No, posle katastrofalnih poplava u Srbiji bilo je neophodno novim projektom izmestiti trasu puta na jednoj deonici, što će značiti i regulisanje vodotoka Zapadne Morave, kako bi put bio potpuno bezbedan. Očekujemo da taj posao bude završen ove godine, a uporedo vodimo razgovore zbog obezbeđenja finansiranja da bi do kraja ove godine počeli sa radovima - navodi se u odgovoru Ministarstva saobraćaja.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...