Ada dobija Wellness centar

26. Novembar 2019
Ada dobija Wellness centar

Javno preduzeće za rekreaciju Adica iz Ade raspisalo je javnu nabavku za izgradnju Wellness centra, a rok za podnošenje ponuda je 16. decembar 2019.

Planirana bruto površina objekta je 3.132,95 m2, a kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, za potrebe izgradnje Wellness centra izrađen je Urbanistički projekat koji je usvojila komisija za planove, a projekat za građevinsku dozvolu je izrađen na osnovu projekta WELLNESS CENTRA koju je isprojektovao za potrebe naručioca projektant i arhitekta Czigany Ištvan, ZALA ART KFT iz Zalaegersega u Mađarskoj.

Odlukom Opštine Ada predviđena je izgradnja Wellnes Centra - kompleksa zatvorenih bazena u okviru sportskog rekreacionog centra Adica u Adi. Postojeći otvoreni bazeni, okruženi parkovskim površinama, sa svojim rekreativno-zabavnim i plivačkim bazenima leti privlače veliki broj gostiju – meštane kao i goste iz okolnih naselja.

- Lokacija novoprojektovanog objekta je predviđena u ulaznom delu postojećeg kompleksa "Adica", sa pešačkim prilazom sa postojećeg trga. Oko objekta je predviđeno parterno uređenje okoline, ekonomski prilaz objektu kao i parking prostor za potrebe gostiju - navodi se u dokumentaciji.

U Wellnes Centru projektovano je korišćenje termalne vode sa velikom temperaturom, ostvarivanjem termalnog i porodičnog rekreativno-zabavnog sadržaja, koji radi preko cele godine, sa kapacitetom u isto vreme do 160 gostiju. Ukoliko se dogodi kvalifikacija termalne vode i u lekovitu vodu, unutrašnji sedeći bazen će biti za terapijsko lečenje.

Prilikom projektovanja je predviđena mogućnost dogradnje spoljnog bazena sa plivačkim izlazom iz zatvorenog dela tokom cele godine a planirani dečji bazen, sa radom samo u letnjem periodu, će biti lociran prema bašti postojećih bazena, sa vodomašinskim opsluživanjem iz projektovanog kompleksa. Tako će biti u zimskom periodu povećan i kapacitet do 240 osoba.

Projektom su predviđeni i prostor za odmaranje kao i prostorije za opsluživanje gostiju i za kasnije proširenje. Pri proračunu istovremenog kapaciteta uzeto je 0,4 osoba/m2 vodene površine, za koji se dodaje kapacitet ostalih uslužnih elemenata (na primer: sauna, prostorija za tretman sa vodenom parom - parno kupatilo, itd.).

Toplotna energija se obezbeđuje hlađenjem termalne vode, kao alternativna energija i sa iskorišćenjem otpadnih toplotih oticajnih voda pomoću termo pumpe. Pored toga se planira i proizvodnja električne energije pomoću termalne vode, eventualno proizvodnja energije pomoću geosonde.

Izvor: eKapija 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...