Ada dobija Wellness centar

26. Novembar 2019
Ada dobija Wellness centar

Javno preduzeće za rekreaciju Adica iz Ade raspisalo je javnu nabavku za izgradnju Wellness centra, a rok za podnošenje ponuda je 16. decembar 2019.

Planirana bruto površina objekta je 3.132,95 m2, a kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, za potrebe izgradnje Wellness centra izrađen je Urbanistički projekat koji je usvojila komisija za planove, a projekat za građevinsku dozvolu je izrađen na osnovu projekta WELLNESS CENTRA koju je isprojektovao za potrebe naručioca projektant i arhitekta Czigany Ištvan, ZALA ART KFT iz Zalaegersega u Mađarskoj.

Odlukom Opštine Ada predviđena je izgradnja Wellnes Centra - kompleksa zatvorenih bazena u okviru sportskog rekreacionog centra Adica u Adi. Postojeći otvoreni bazeni, okruženi parkovskim površinama, sa svojim rekreativno-zabavnim i plivačkim bazenima leti privlače veliki broj gostiju – meštane kao i goste iz okolnih naselja.

- Lokacija novoprojektovanog objekta je predviđena u ulaznom delu postojećeg kompleksa "Adica", sa pešačkim prilazom sa postojećeg trga. Oko objekta je predviđeno parterno uređenje okoline, ekonomski prilaz objektu kao i parking prostor za potrebe gostiju - navodi se u dokumentaciji.

U Wellnes Centru projektovano je korišćenje termalne vode sa velikom temperaturom, ostvarivanjem termalnog i porodičnog rekreativno-zabavnog sadržaja, koji radi preko cele godine, sa kapacitetom u isto vreme do 160 gostiju. Ukoliko se dogodi kvalifikacija termalne vode i u lekovitu vodu, unutrašnji sedeći bazen će biti za terapijsko lečenje.

Prilikom projektovanja je predviđena mogućnost dogradnje spoljnog bazena sa plivačkim izlazom iz zatvorenog dela tokom cele godine a planirani dečji bazen, sa radom samo u letnjem periodu, će biti lociran prema bašti postojećih bazena, sa vodomašinskim opsluživanjem iz projektovanog kompleksa. Tako će biti u zimskom periodu povećan i kapacitet do 240 osoba.

Projektom su predviđeni i prostor za odmaranje kao i prostorije za opsluživanje gostiju i za kasnije proširenje. Pri proračunu istovremenog kapaciteta uzeto je 0,4 osoba/m2 vodene površine, za koji se dodaje kapacitet ostalih uslužnih elemenata (na primer: sauna, prostorija za tretman sa vodenom parom - parno kupatilo, itd.).

Toplotna energija se obezbeđuje hlađenjem termalne vode, kao alternativna energija i sa iskorišćenjem otpadnih toplotih oticajnih voda pomoću termo pumpe. Pored toga se planira i proizvodnja električne energije pomoću termalne vode, eventualno proizvodnja energije pomoću geosonde.

Izvor: eKapija 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Airbus otpušta 2.500 zaposlenih do sredine 2026.
17. Oktobar 2024
Evropski konzorcijum Airbus je u sredu saopštio da pod pritiskom poslovnih...
Turizam
Zaječar dobija Park rimskih careva
17. Oktobar 2024
U okviru sportskog kompleksa Kraljevica u Zaječaru u planu je gradnja Parka rimskih careva sa...
Turizam
I tokom zime dva dnevna leta na liniji Beograd-Amsterdam
30. Septembar 2024
U svom zimskom redu letenja, koji traje od 27. oktobra 2024. do 30. marta 2025, holandska...
Turizam
Održan Turistički forum Srbije u Kuršumlijskoj Banji
30. Septembar 2024
U Hotela Planinka od 26. do 28. septembra, održan je Turistički forum 2024, u organizaciji...