Ada dobija Wellness centar

26. November 2019
Ada dobija Wellness centar

Javno preduzeće za rekreaciju Adica iz Ade raspisalo je javnu nabavku za izgradnju Wellness centra, a rok za podnošenje ponuda je 16. decembar 2019.

Planirana bruto površina objekta je 3.132,95 m2, a kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, za potrebe izgradnje Wellness centra izrađen je Urbanistički projekat koji je usvojila komisija za planove, a projekat za građevinsku dozvolu je izrađen na osnovu projekta WELLNESS CENTRA koju je isprojektovao za potrebe naručioca projektant i arhitekta Czigany Ištvan, ZALA ART KFT iz Zalaegersega u Mađarskoj.

Odlukom Opštine Ada predviđena je izgradnja Wellnes Centra - kompleksa zatvorenih bazena u okviru sportskog rekreacionog centra Adica u Adi. Postojeći otvoreni bazeni, okruženi parkovskim površinama, sa svojim rekreativno-zabavnim i plivačkim bazenima leti privlače veliki broj gostiju – meštane kao i goste iz okolnih naselja.

- Lokacija novoprojektovanog objekta je predviđena u ulaznom delu postojećeg kompleksa "Adica", sa pešačkim prilazom sa postojećeg trga. Oko objekta je predviđeno parterno uređenje okoline, ekonomski prilaz objektu kao i parking prostor za potrebe gostiju - navodi se u dokumentaciji.

U Wellnes Centru projektovano je korišćenje termalne vode sa velikom temperaturom, ostvarivanjem termalnog i porodičnog rekreativno-zabavnog sadržaja, koji radi preko cele godine, sa kapacitetom u isto vreme do 160 gostiju. Ukoliko se dogodi kvalifikacija termalne vode i u lekovitu vodu, unutrašnji sedeći bazen će biti za terapijsko lečenje.

Prilikom projektovanja je predviđena mogućnost dogradnje spoljnog bazena sa plivačkim izlazom iz zatvorenog dela tokom cele godine a planirani dečji bazen, sa radom samo u letnjem periodu, će biti lociran prema bašti postojećih bazena, sa vodomašinskim opsluživanjem iz projektovanog kompleksa. Tako će biti u zimskom periodu povećan i kapacitet do 240 osoba.

Projektom su predviđeni i prostor za odmaranje kao i prostorije za opsluživanje gostiju i za kasnije proširenje. Pri proračunu istovremenog kapaciteta uzeto je 0,4 osoba/m2 vodene površine, za koji se dodaje kapacitet ostalih uslužnih elemenata (na primer: sauna, prostorija za tretman sa vodenom parom - parno kupatilo, itd.).

Toplotna energija se obezbeđuje hlađenjem termalne vode, kao alternativna energija i sa iskorišćenjem otpadnih toplotih oticajnih voda pomoću termo pumpe. Pored toga se planira i proizvodnja električne energije pomoću termalne vode, eventualno proizvodnja energije pomoću geosonde.

Izvor: eKapija 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...