"Salaši za Vas" - novi turistički i gastronomski vodič

04. April 2018
'Salaši za Vas' - novi turistički i gastronomski vodič

Nakon objavljenih vodiča kroz Frušku goru, vojvođansku gastronomiju, Apatin, Suboticu, Sombor, Novi Sad, te čarde na Dunavu, autor Miroslav Božin nam predstavlja svoju novu publikaciju „Salaši za Vas – turistički i gastronomski vodič“, u kojoj je na 368 strana sa više od 1.200 fotografija prikazano i opisano 65 vinskih i turističkih salaša, stotinu salašarskih jela, isto toliko salašarksih pojmova, salašarska tradicija, salaši u književnosti, likovnoj umetnosti i notnim sveskama.

U ovom vodiču nalaze se svi bitni podaci i detalji o svakom od predstavljenih salaša, kojima autor uverava čitaoce kako se tamo može odmoriti i provesti do nezaborava! Reč je o jedinstvenom izdanju u Srbiji u kome Božin proniče u dušu salaša, simbola Vojvodine, ali i kao načina vojvođanskog življenja onih srećnika koji imaju tu privilegiju da poseduju salaš ili da jednostavno budu gosti u tom okruženju. 

- Salašari su bili poseban soj ljudi. Oni su radili od jutra do sutra da bi opstali u ovoj ravnici, koja zna biti i surova, posebno zimi, a bogami i leti kad pripeče zvezda. Ipak, salaši su dočekali, i to s razlogom, da budu trend - naveo je Božin na promociji knjige u Novom Sadu.

Salaši su simbol panonske ravnice. Prethodna tri veka bili su „samostalni pogoni“ udaljeni od sela i grada, na kojima se živelo, ratarilo, vrtlarilo, stočarilo i vinogradarilo. Uživanje u hladovini bagrema, duda i oraha, u toplini paorskih peći, nezaboravni zalogaji salašarskih običnih, nasušnih i svečarskih jela, razne aktivnosti koje vraćaju uspomene i podsećaju na detinjstvo, a sve daleko od gradske vreve i stresnih trenutaka – razlozi su zbog kojih je poželjno da se svrati do salaša. 

O autoru

Miroslav Božin rođen je 1952. godine u Staparu, gde je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu završio je u Somboru, a studirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Afirmisao se kao novinar, publicista, autor radio i televizijskih serijala, markering menadžer, kreator i organizator kongresnih događaja, poslovnih i turističkih manifestacija. Poznavalac je turističkih i gastronomskih prilika u Srbiji, a posebno u Vojvodini.

Bio je dopisnik, novinar, skupštinski i ekonomski komentator i pomoćnik glavnog urednika u novosadskom dnevnom listu Dnevnik. Pisao je u beogradskom Tempu, Somborskim novinama, Subotičkim novinama i Plejboju za Srbiju i Crnu Goru. Radio je kao novinar u radio Subotici. Osnivač je radio Sajma, i autor je radio serijala Salaši za Vas koji se svakog petka emituje na Prvom programu radija RTV. Autor je serijala Čarde na Dunavu. Napisao je i objavio više gastronomskih i turističkih vodiča – Čarde na Dunavu, Gastronomski vodič Subotice i Turistički i gastronomski vodič Apatina, Salašarski gastronomski vodič… Objavio je knjigu Stapar, priče i junaci. Bio je izvršni direktor za marketing i direktor Kongresnog centra Master Novosadskog sajma. Osnivač je i autor Međunarodnog festivala šunke i pršute Šunka fest. Živi u Novom Sadu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....