"Nina od Arabije" - prvi roman na Balkanu čitaocima predstavljen viralnim putem

09. Februar 2021
'Nina od Arabije' - Marina Bulatović
"Nina od Arabije" - Marina Bulatović
Ako se pitate: koliko se promenila Lorensova Arabija od početka XX veka do danas – odgovor ćete pronaći, piše Ljubomir Ljuba Đorđević, u duhovitom štivu autorke Marine Bulatović - "Nina od Arabije", koja prvi put posle Lorensa, opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina, sve do leta 2016. 
 
Ova knjiga, kazuje on, ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu nego što je poznajemo. Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni "sukovi".
 
Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način, otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji, pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije.
na YouTube - osam odlomaka iz romana Nina od Arabije.jpg
Zanimljivo je, ističe Đorđević, da je "Nina od Arabije" prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz "oživljene" i svima dostupne odlomke. Za to su zaslužni poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović, koji su u formi kratkog video zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu "Nina od Arаbije" i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana. 
 
Treće izdanje romana "Nina od Arabije" u Srbiji objavila je IK Mali Nemo iz Pančeva; a prošle godine za Crnu Goru i BiH ovaj roman objavila je i IK Nova knjiga iz Podgorice.
 
Marina Bulatović danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija i RTS Dijaspora, kao i "Ilustrovane Politike", "Biznis Magazina" i magazina "Turistički svet".
 
O romanu „Nina od Arabije“: Svojevrsni udžbenik optimizma 
"Nina od Arabije" je roman o ženi koja ne dozvoljava da joj stvarnost uništi snove. Zahvaljujući tome, snovi joj se pretvaraju u stvarnost. Bez eskapizma, ali i bez gorčine slikajući svet u kome živimo, i upravo zahvaljujući sposobnosti da gorku pilulu svog vremena proguta sa osmehom, Marina Bulatović je napisala svojevrstan udžbenik optimizma – rekao je Vladimir Kecmanović, pisac i scenarista. 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...