"Nina od Arabije" - prvi roman na Balkanu čitaocima predstavljen viralnim putem

09. February 2021
'Nina od Arabije' - Marina Bulatović
"Nina od Arabije" - Marina Bulatović
Ako se pitate: koliko se promenila Lorensova Arabija od početka XX veka do danas – odgovor ćete pronaći, piše Ljubomir Ljuba Đorđević, u duhovitom štivu autorke Marine Bulatović "Nina od Arabije", koja prvi put posle Lorensa, opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina, sve do leta 2016. 
 
Ova knjiga, kazuje on, ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu nego što je poznajemo. Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni "sukovi".
 
Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način, otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji, pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije.
na YouTube - osam odlomaka iz romana Nina od Arabije.jpg
Zanimljivo je, ističe Đorđević, da je "Nina od Arabije" prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz "oživljene" i svima dostupne odlomke. Za to su zaslužni poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović, koji su u formi kratkog video zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu "Nina od Arаbije" i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana. 
 
Treće izdanje romana "Nina od Arabije" u Srbiji objavila je IK Mali Nemo iz Pančeva; a prošle godine za Crnu Goru i BiH ovaj roman objavila je i IK Nova knjiga iz Podgorice.
 
Marina Bulatović danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija i RTS Dijaspora, kao i "Ilustrovane Politike", "Biznis Magazina" i magazina "Turistički svet".
 
O romanu „Nina od Arabije“: Svojevrsni udžbenik optimizma 
"Nina od Arabije" je roman o ženi koja ne dozvoljava da joj stvarnost uništi snove. Zahvaljujući tome, snovi joj se pretvaraju u stvarnost. Bez eskapizma, ali i bez gorčine slikajući svet u kome živimo, i upravo zahvaljujući sposobnosti da gorku pilulu svog vremena proguta sa osmehom, Marina Bulatović je napisala svojevrstan udžbenik optimizma – rekao je Vladimir Kecmanović, pisac i scenarista. 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...