"Dani evropske baštine 2023" počinju 15. septembra

12. Septembar 2023
Image by Aleksandar Ciric from Pixabay
Image by Aleksandar Ciric from Pixabay

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tradicionalno jedan od nosilaca manifestacije „Dani evropske baštine”, svojim brojnim i raznovrsnim programima namenjenim publici najrazličitijeg uzrasta i interesovanja, saopšteno je iz ove ustanove.

Čitava manifestacija će biti zvanično otvorena upravo programom Zavoda – izložbom „Posveta beogradskom školstvu”. Ove godine stručnjaci Zavoda sve zainteresovane vodiće kroz beogradsko školstvo, sakralno nasleđe kosmajskog kraja, nasleđe Obrenovca i beogradske zadužbine, a najmlađi sugrađani imaće priliku da se upoznaju sa starim zanatima. Za programe koji podrazumevaju autobuski prevoz ili ulazak u institucije, obavezno je prethodno prijavljivanje i broj je ograničen na 30 ljudi.

Program u Zavodu započinje radionicom za decu „Narodno graditeljstvo i zanati” u petak, 15. septembra, od 16 do 18 časova. Radionicu vode dokumentarista Slađana Milojević, arheolog Ksenija Milenković i konzervator Nina Marija Koturović.

Deca će imati priliku da se upoznaju sa narodnim neimarstvom i veštinama narodnih graditelja, kao i sa tradicionalnim i umetničkim zanatima i zanatlijama. Kontakt za prijavu: sladjana.milojevic@beogradskonasledje.rs.

Centralni program, kojim se i otvara manifestacija, podrazumeva izložbu „Posveta beogradskom školstvu” u galeriji Doma vojske u petak, 15. septembra u 19 časova. Osnovne i srednje škole grada Beograda i dalje žive u okviru urbanog jezgra prestonice i čine aktivni deo života njenih sugrađana, a mnoge od njih su utvrđene za kulturno dobro. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović.

U subotu, 16. septembra, predviđen je stručni obilazak crkava u kosmajskom kraju. Planiran je obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetog Đorđa u Popoviću, Manastira Kastaljan i Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama. Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park u 10 časova. Obilazak vode istoričarke umetnosti Hajna Tucić i Irena Sretenović. Kontakt za prijavu: hajna.tucic@beogradskonasledje.rs.

Stručno vođenje „Beogradsko nasleđe i obrazovanje” i stručno vođenje kroz izložbu „Posveta beogradskom školstvu” povezuju ova dva programa Zavoda u petak, 22. septembra, u 17 časova. Okupljanjem je ispred Muzeja Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21. Tokom šetnje biće predstavljeni objekti koji su vezani za obrazovanje u 19. i 20. veku. Nakon stručnog vođenja kroz istoriju i arhitekturu, odlazi se u Dom vojske i u galeriji prisustvuje stručnom vođenju kroz postavku posvećenu beogradskom školstvu. Šetnju vode istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, a stručno vođenje kroz izložbu istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović. Kontakt za prijavu: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rs.

U subotu, 23. septembra, stručni saradnici Zavoda će predstaviti mlin Suvobor u Obrenovcu i Obrenovačku čaršiju. Mlin Suvobor je reprezentativno ostvarenje industrijske arhitekture s početka 20. veka i prikazuje razvoj proizvodne industrije u Srbiji. Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park u 10 časova. Obilazak vode etnolog-antropolog Anđelija Milašinović i arhitekta Bojana Savić. Kontakt za prijavu: andjelija.milasinovic@beogradskonasledje.rs.

Stručno vođenje „Beogradske zadužbine i zadužbinari – Nikola Spasić, Kapetan Miša Anastasijević, Ilija Milutinović Kolarac” biće organizovano u ponedeljak, 25. septembra, u 17 časova. Tokom šetnje govoriće se o Nikoli Spasiću i zgradi njegove zadužbine, Kapetan Miši Anastasijeviću i Kapetan Mišinom zdanju, kao i zgradi Kolarčeve zadužbine, koja će se moći obići u saradnji sa Zadužbinom. Okupljanje je ispred Zadužbine Nikole Spasića, Knez Mihailova 33. Šetnju vodi istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara. Kontakt za prijavu: bojana.ibrajter-gazibara@beogradskonasledje.rs.

Izvor: beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...