"Dani evropske baštine 2023" počinju 15. septembra

12. September 2023
Image by Aleksandar Ciric from Pixabay
Image by Aleksandar Ciric from Pixabay

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tradicionalno jedan od nosilaca manifestacije „Dani evropske baštine”, svojim brojnim i raznovrsnim programima namenjenim publici najrazličitijeg uzrasta i interesovanja, saopšteno je iz ove ustanove.

Čitava manifestacija će biti zvanično otvorena upravo programom Zavoda – izložbom „Posveta beogradskom školstvu”. Ove godine stručnjaci Zavoda sve zainteresovane vodiće kroz beogradsko školstvo, sakralno nasleđe kosmajskog kraja, nasleđe Obrenovca i beogradske zadužbine, a najmlađi sugrađani imaće priliku da se upoznaju sa starim zanatima. Za programe koji podrazumevaju autobuski prevoz ili ulazak u institucije, obavezno je prethodno prijavljivanje i broj je ograničen na 30 ljudi.

Program u Zavodu započinje radionicom za decu „Narodno graditeljstvo i zanati” u petak, 15. septembra, od 16 do 18 časova. Radionicu vode dokumentarista Slađana Milojević, arheolog Ksenija Milenković i konzervator Nina Marija Koturović.

Deca će imati priliku da se upoznaju sa narodnim neimarstvom i veštinama narodnih graditelja, kao i sa tradicionalnim i umetničkim zanatima i zanatlijama. Kontakt za prijavu: sladjana.milojevic@beogradskonasledje.rs.

Centralni program, kojim se i otvara manifestacija, podrazumeva izložbu „Posveta beogradskom školstvu” u galeriji Doma vojske u petak, 15. septembra u 19 časova. Osnovne i srednje škole grada Beograda i dalje žive u okviru urbanog jezgra prestonice i čine aktivni deo života njenih sugrađana, a mnoge od njih su utvrđene za kulturno dobro. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović.

U subotu, 16. septembra, predviđen je stručni obilazak crkava u kosmajskom kraju. Planiran je obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetog Đorđa u Popoviću, Manastira Kastaljan i Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama. Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park u 10 časova. Obilazak vode istoričarke umetnosti Hajna Tucić i Irena Sretenović. Kontakt za prijavu: hajna.tucic@beogradskonasledje.rs.

Stručno vođenje „Beogradsko nasleđe i obrazovanje” i stručno vođenje kroz izložbu „Posveta beogradskom školstvu” povezuju ova dva programa Zavoda u petak, 22. septembra, u 17 časova. Okupljanjem je ispred Muzeja Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21. Tokom šetnje biće predstavljeni objekti koji su vezani za obrazovanje u 19. i 20. veku. Nakon stručnog vođenja kroz istoriju i arhitekturu, odlazi se u Dom vojske i u galeriji prisustvuje stručnom vođenju kroz postavku posvećenu beogradskom školstvu. Šetnju vode istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, a stručno vođenje kroz izložbu istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović. Kontakt za prijavu: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rs.

U subotu, 23. septembra, stručni saradnici Zavoda će predstaviti mlin Suvobor u Obrenovcu i Obrenovačku čaršiju. Mlin Suvobor je reprezentativno ostvarenje industrijske arhitekture s početka 20. veka i prikazuje razvoj proizvodne industrije u Srbiji. Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park u 10 časova. Obilazak vode etnolog-antropolog Anđelija Milašinović i arhitekta Bojana Savić. Kontakt za prijavu: andjelija.milasinovic@beogradskonasledje.rs.

Stručno vođenje „Beogradske zadužbine i zadužbinari – Nikola Spasić, Kapetan Miša Anastasijević, Ilija Milutinović Kolarac” biće organizovano u ponedeljak, 25. septembra, u 17 časova. Tokom šetnje govoriće se o Nikoli Spasiću i zgradi njegove zadužbine, Kapetan Miši Anastasijeviću i Kapetan Mišinom zdanju, kao i zgradi Kolarčeve zadužbine, koja će se moći obići u saradnji sa Zadužbinom. Okupljanje je ispred Zadužbine Nikole Spasića, Knez Mihailova 33. Šetnju vodi istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara. Kontakt za prijavu: bojana.ibrajter-gazibara@beogradskonasledje.rs.

Izvor: beoinfo

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...