Vršački vinogradi dobili novu vinariju - Investicija vredna 30 miliona evra

10. Avgust 2018
Vršački vinogradi dobili novu vinariju - Investicija vredna 30 miliona evra

"Vršački vinogradi", koji od februara 2017. posluju u sklopu sistema "Swisslion-Takovo" Rodoljuba Draškovića, sagradili su najsavremeniju vinariju u Srbiji, vrednu čak 30 miliona evra. To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, do sad najveća investicija u vinarstvu na prostoru stare Jugoslavije.

Kapitalni objekat sagrađen je za samo godinu i po, na ekonomiji usred nepreglednih plantaža vinove loze, sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 kvadratnih metara i podeljen je na pet proizvodnih celina. Veći deo najsavremenije i automatizovane opreme već je instaliran, pa se očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća.

- Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije od preko sedam i po miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada - kaže Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u "Vinogradima".

Novi vlasnik je proizvodnju fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja. Samo je u potpuno automatizovanu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4.000 boca na sat, uloženo više od milion evra.

Ispod vinarije se nalazi podrum u kom "Vinogradi" planiraju da u limitiranim serijama prave sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim buradima. Uz to, najavljuju da će privremeno obustaviti proizvodnju čuvenog "banatskog rizlinga", jer žele da i od njega naprave kvalitetniji proizvod.

"Vinogradi" su u kapitalnu investiciju ušli iako je u vlasništvu firme jedan od najvećih podruma u Evropi, kapaciteta 34,2 miliona litara. Kažu, bilo im je isplativije da izgrade novi nego da novac ulože u modernizaciju starog objekta, koji je u izuzetno lošem stanju. Šta će sa njim biti, još se ne zna.

- Prednost nove vinarije je i to što je, za razliku od stare, koja je u gradu, podignuta među plantažama. To znatno skraćuje transport grožđa i omogućava njegovu bržu preradu - dodaje Ivkov.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...