Vršački vinogradi dobili novu vinariju - Investicija vredna 30 miliona evra

10. August 2018
Vršački vinogradi dobili novu vinariju - Investicija vredna 30 miliona evra

"Vršački vinogradi", koji od februara 2017. posluju u sklopu sistema "Swisslion-Takovo" Rodoljuba Draškovića, sagradili su najsavremeniju vinariju u Srbiji, vrednu čak 30 miliona evra. To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, do sad najveća investicija u vinarstvu na prostoru stare Jugoslavije.

Kapitalni objekat sagrađen je za samo godinu i po, na ekonomiji usred nepreglednih plantaža vinove loze, sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 kvadratnih metara i podeljen je na pet proizvodnih celina. Veći deo najsavremenije i automatizovane opreme već je instaliran, pa se očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća.

- Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije od preko sedam i po miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada - kaže Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u "Vinogradima".

Novi vlasnik je proizvodnju fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja. Samo je u potpuno automatizovanu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4.000 boca na sat, uloženo više od milion evra.

Ispod vinarije se nalazi podrum u kom "Vinogradi" planiraju da u limitiranim serijama prave sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim buradima. Uz to, najavljuju da će privremeno obustaviti proizvodnju čuvenog "banatskog rizlinga", jer žele da i od njega naprave kvalitetniji proizvod.

"Vinogradi" su u kapitalnu investiciju ušli iako je u vlasništvu firme jedan od najvećih podruma u Evropi, kapaciteta 34,2 miliona litara. Kažu, bilo im je isplativije da izgrade novi nego da novac ulože u modernizaciju starog objekta, koji je u izuzetno lošem stanju. Šta će sa njim biti, još se ne zna.

- Prednost nove vinarije je i to što je, za razliku od stare, koja je u gradu, podignuta među plantažama. To znatno skraćuje transport grožđa i omogućava njegovu bržu preradu - dodaje Ivkov.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...