Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra

04. July 2024
Image by Pexels from Pixabay
Image by Pexels from Pixabay

Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena litarska krigla premašiti granicu od 15 evra, saopštile su u sredu minhenske vlasti.

Krigla će, naime, na festivalu u bavarskoj prestonici koštati od 13,60 do 15,30 evra. Raspon je prošle godine bio 12,60 - 14.90 evra.

Kao organizator Oktoberfesta, grad proverava je li cena u ponudi razumna. Pritom porede planiran cenovnik sa onim koji redovno stoji pred velikim ugostiteljskim objektima u Minhenu.

U gradu, velika krigla premijum piva sada košta između 7,70 i 12,80 evra. Cenu piva na Oktoberfestu, međutim, opterećuju dodatni troškovi, pa je razlika neizbežna.

Festivalsko pivo je posebno pripremljeno i nešto snažnije od "serijskog." Osim toga, ugostitelji plaćaju zakup prostora na čuvenoj minhenskoj ledini, šatre i živu muziku.

Inače, pivo će na festivalu koštati otprilike dvostruko više nego pre 20 godina. Tada je krigla išla za 6,70 - 7,10 evra.

Skuplja će biti i bezalkoholna pića u ponudi: Litar vode će poskupeti sa 10 na 10,5 evra, lokalni miks Koka-kole i Fante Špeci (Spezi) sa 11,65 na 12,23, a limunada sa 11,17 na 11,67 evra.

Ko barem vodu ne bude želeo da plaća, moći će da se napoji sa udvostručenog broja česama - njih 10.

Pripreme za Oktoberfest, koji traje od 21. septembra do 6. u meseci po kom je dobio ime, počelo je već prvog radniog dana jula, u ponedeljak.

Radnici već postavljaju velike šatore pod kojim će hiljade gostiju uz nemačke šlagere mahati zapenjenim kriglama i sa klupa skakati na stolove.

Prošlogodišnji Oktoberfest je, zahvaljujući fantastičnom vremenu, sa 7,2 miliona gostiju imao najbolju posetu u poslednjih nekoliko decenija. Gosti su u te dve nedelje popili, delom sigurno i prosuli, oko 6,5 miliona litara piva.

Izvor: German news service delivered by dpa

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. May 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...