Uvedena obavezna protivpožarna obuka za ugostiteljske radnike

07. Maj 2019
Uvedena obavezna protivpožarna obuka za ugostiteljske radnike

Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju da idu na protivpožarnu obuku i učestvuju u vežbi evakuacije. Bezbednost gostiju sada je na prvom mestu u svim kafićima, kafanama, restoranima, hotelima, da više ne bi bilo stampeda ka izlazima kada, ne daj bože, u takvim prostorijama izbije požar.

Ovo su najbitnije izmene u radu ugostitelja koje im je doneo Pravilnik tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara stupivši na snagu 30. marta 2019, piše Kurir.

Kako piše u Pravilniku, svi zaposleni u kafićima, restoranima ili klubovima koji mogu da prime više od 100 ljudi moraju bar jednom godišnje da učestvuju u vežbi evakuacije i upotrebe sredstava za gašenje požara u objektu u kojem su zaposleni. Oni su, takođe, u obavezi da znaju da isključe ventilaciju. O ovome će se voditi striktna evidencija.

Dragan Cvetković, predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, kaže za Kurir da svi zaposleni moraju da prođu predviđenu edukaciju.

- Zaposleni moraju da prođu vežbu kako bi u stresnoj situaciji znali da reaguju, jer je neuporedivo kada se o tome uči samo iz literature i vežba u praksi - naglasio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, odlično je što se taj pravilnik primenjuje od 30. marta.

- Tako su definisani posebni tehnički uslovi, a vlasnicima je ostavljen rok do 29. aprila da se prilagode. Apsolutno je normalno da svaki ugostiteljski radnik zna kako da pomogne gostima u trenucima kada se događa požar. Ujedno, dobro je što će se voditi i evidencija o obuci svakog zaposlenog, jer je bezbednost svima nama najbitnija - zaključuje Cvetković.

Izvor: Kurir

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...