Uvedena obavezna protivpožarna obuka za ugostiteljske radnike

07. May 2019
Uvedena obavezna protivpožarna obuka za ugostiteljske radnike

Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju da idu na protivpožarnu obuku i učestvuju u vežbi evakuacije. Bezbednost gostiju sada je na prvom mestu u svim kafićima, kafanama, restoranima, hotelima, da više ne bi bilo stampeda ka izlazima kada, ne daj bože, u takvim prostorijama izbije požar.

Ovo su najbitnije izmene u radu ugostitelja koje im je doneo Pravilnik tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara stupivši na snagu 30. marta 2019, piše Kurir.

Kako piše u Pravilniku, svi zaposleni u kafićima, restoranima ili klubovima koji mogu da prime više od 100 ljudi moraju bar jednom godišnje da učestvuju u vežbi evakuacije i upotrebe sredstava za gašenje požara u objektu u kojem su zaposleni. Oni su, takođe, u obavezi da znaju da isključe ventilaciju. O ovome će se voditi striktna evidencija.

Dragan Cvetković, predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, kaže za Kurir da svi zaposleni moraju da prođu predviđenu edukaciju.

- Zaposleni moraju da prođu vežbu kako bi u stresnoj situaciji znali da reaguju, jer je neuporedivo kada se o tome uči samo iz literature i vežba u praksi - naglasio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, odlično je što se taj pravilnik primenjuje od 30. marta.

- Tako su definisani posebni tehnički uslovi, a vlasnicima je ostavljen rok do 29. aprila da se prilagode. Apsolutno je normalno da svaki ugostiteljski radnik zna kako da pomogne gostima u trenucima kada se događa požar. Ujedno, dobro je što će se voditi i evidencija o obuci svakog zaposlenog, jer je bezbednost svima nama najbitnija - zaključuje Cvetković.

Izvor: Kurir

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...