U Pančevu obeleženo 295 godina od otvaranja stare pivare

13. Januar 2017

U organizaciji Udruženja građana "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert", u Pančevu je obeleženo 295 godina od otvaranja stare pivare. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici ambasada Mađarske i Rumunije.

Prva pivara u Srbiji otvorena je 1722. godine u Pančevu i predstavlja najstariju pivnicu na Balkanu. Njen vlasnik bio je Abraham Kepiš. Sredinom 19. veka pivaru je kupila porodica Vajfert.

Nažalost, duga tradicija je prekinuta. Od 2008. godine u Pančevu nema industrijske proizvodnje piva.

U gradu sa najdužom istorijom pivarstva u zemlji grupa entuzijasta pre nekoliko godina pokrenula je zanatsku proizvodnju piva, a u relativno očuvanom delu stare Vajfertove pivare prošle godine otvoren je i muzej.

Obeležavanju 295 godina od otvaranja stare pančevačke pivare prisustvovao je i mađarski ambasador. On je po staroj recepturi skuvao svoje prvo pivo i nastavio akciju Sve nas pivo spaja koju je prošle godine započeo nemački ambasador.

- Tradiciju bi trebalo da čuvamo. Mi Srbi i Mađari imamo dosta i zajedničkih tradicija i mislim da ova pivara može da bude još jedan lanac koji će nas povezivati - smatra dr Atila Pinter, ambasador republike Mađarske u Srbiji.

Udruženje građana "Muzej pivarstva" koje brine o starom zdanju, koje je pod zaštitom države kao spomenik kulture, želi da obnovi kompleks do datuma kada će se obeležavati 300 godina od osnivanja fabrike.

- Mi se nadamo da ćemo svi zajedno uspeti da 300 godina pivare dočekamo na način kako pivara zaslužuje. Jer, ona je mnogo više nego što je pivo, i mnogo više nego što je Đorđe Vajfert, a Đorđe Vajfert je mnogo više nego što je cela pivara, dakle imamo strašno veliki resurs koji bi trebalo iskoristiti - kaže Siniša Janković iz UG „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert".

- Namera nam je da nešto što je vredno, što postoji toliko godina, što ima značaj koji prevazilazi lokal da podržimo kao atrakciju za dolazak velikog broja domaćih, a naravno i stranih turista. Još jedna vrlo važna stvar je i to da ovakva mesta mogu da budu razvojna platforma za nove preduzetničke poduhvate - smatra Aleksandar N. Denda, savetnik za ekonomski razvoj ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Planovi su veliki a želja jedna - da stara pivara, koja je i najstariji industrijski objekat u zemlji, postane mesto značajano za razvoj turističkih potencijala Pančeva.

Izvor: RTV
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...